IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създадоха писалка за болни от Паркинсон

Чрез подходяща честота на вибриране тя помага при писане и рисуване

15:07 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wired.co.uk</em></p>

Снимка: Wired.co.uk

Британската дизайнерска компания Dopa Solutions е създадала писалката ARC, специално предназначена за хора, страдащи от болестта на Паркинсон. Болестта създава проблеми с контрола над моторните функции, които засягат техния почерк, пише Wired.co.uk.

Групата от Imperial College и Кралския колеж по изкуствата е започнала проекта, търсейки начини да се помогне на страдащите от Паркинсон. Целите им са насочени не само към подобряване на изпълнението на основни дейности като хранене и спане, но и към дейностите, които носят радост в живота на хората.

Проблема с почерка, известен като микрография, е чест симптом сред тези с болестта на Паркинсон. Микрографията води до прогресивно все по-малък и по-тесен почерк, който често води до страдания и болните от Паркинсон често се отказват да пишат и рисуват напълно.

"Чувахме истории за силното разочарование за хора, които все още работят, или които са искали да подпишат картичка, да подпишат документи, всичко, което трябва да се направи с писане", заяви дизайнерът на продукта Луси Юнг пред Wired.co.uk.

Писалката ARC използва двигатели с висока честота на вибрация, за да улесни по-големия и по-ясен почерк. При първоначаланите тестове сред 14 души с микрография бе установено, че има подобрение в 86% от случаите. Двигателите вътре в ARC стимулират мускулите на ръката и намаляват усилието, което се изисква, за да се премести писалката върху хартията.

"Минахме през много различни възможни решения с участниците и разбрахме, че с правилната честота се увеличава шрифта на писането", казва Юнг.

Един на всеки 500 души страда от болестта на Паркинсон - това са около 127 000 души в Обединеното кралство. Лекарствени процедури и терапии могат да потиснат симптомите и да подобрят качеството на живот, но в момента не съществува лек за болестта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още