IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три българчета стъпват смело в света на роботиката

Никита, Венеция и Борис вече са спечелили престижен конкурс за наука във Виена и някак съвсем естествено приковаха погледите към себе си и у нас

08:15 | 15.05.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никита, Венеция и Борис. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Никита, Венеция и Борис. Снимка: личен архив

“Нашите ученици Никита Овсянников, Венеция Георгиева и Борис Зюмбюлев бяха дадени за пример като успешни млади предприемачи при откриването на CEEDS'15 by Webit  по-рано днес. Както писахме по-рано, тримата заеха първото място в своята категория, както и наградата за най-добър проект от всички, представени от гимназиални ученици, на „Фестивала по природни науки и инженерство”, който се проведе на 14 март във Виена”, написа на 21-ви април на страницата си във Facebook Американският колеж в София.

Учебното заведение определено има повод за гордост. Тримата му възпитаници се превърнаха в големите звезди на технологичното събитие Webit през тази година.

Венеция е единственото момиче в звездния ни научен отбор. Тя е на 18 години, докато Борис и Никита са на 17. Тримата се познават отдавна. Момчетата са учили заедно в осми клас и макар че в началото не са си никак близки, впоследствие стават приятели. Едно от нещата, които ги събират, е страстта към науката.

“До тази година нямахме някакви по-амбициозни идеи, а по-скоро планове. Най-накрая решихме да направим нещо заедно”, разказва Борис. “Направихме първата крачка за Фестивала на науката, който се организираше в училище”.

Той се оказва и стъпката към много по-сериозно състезание във Виена, което българският отбор печели, създавайки специален робот. В училищния конкурс се включват с по-простичък робот, докато във Виена се появяват с много по-сложно и добре изглеждащо устройство.

“Вторият робот е на два етажа. На единия има сензори и платки - мозъкът на робота. На долния има батерия, двигатели и bluetooth устройство, с което се предават данни на компютър. Миналият беше на колела, само на един етаж и беше с една бяла платка, така че беше много по-тромав”, коментира Венеция.

След като сразяват конкуренцията в училище, Борис, Венеция и Никита получават подкрепата от учителката си по физика Красимира Чакърова, която ги насърчава да опитат да се явят на Фестивала на науката във Виена. Тя се свързва с организаторите на фестивала и урежда заминаването на българския отбор.

Първата задача на тримата е да накарат робота да изглежда по-привлекателно. Скриват част от кабелчетата му, слагат суич и правят значителни подобрения в кода. След всичко това устройството вече може да връща информация към компютър за разстоянието между себе си и препятствията, които среща по пътя си.

“Направихме лабиринт, който беше много по-професионален, за да покажем как работи устройството. Не е някаква сложна схема, но въпреки това илюстрира добре какво прави роботът”, допълва Венеция.

Идеята за самия робот идва от Никита и е свързана с филма “Прометей”.

“Действието в него се развива в бъдещето и се разказва за астронавти, които отиват на друга планета. Искаха да изследват една пещера в планетата и извадиха една джаджа, която пуснаха във въздуха. Тя полетя и започна да сканира с лазер пещерата”, твърди Венеция. По думите ѝ устройството им се сторило особено интересно и искали да създадат такова, което също да лети. В крайна сметка се стига до създаването на робот, който се движи по земя.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
- грешка, в Шотландия.но това е подробност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
Карате се за глупости, а не виждате къде ще отидат да учат - във Великобритания, Ирландия и САЩ. И естествено, там ще си останат.За мен това е важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Когато има за какво да похваля някого, го правя. Наскоро похвалих Алонсо за интервюто например. А иначе, след като не ме познаваш, нямаш идея какви полезни неща съм направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Ауе, че си се титулувал като Мизантроп - `убаво. Че имаш мнения в тоя дух - твоя си работа. Но не разбирам ЗАЩО трябва да ги натрапваш някому? И направи нещо полезно, вместо само да критикуваш, похвали нечии идеи или постижения. Дай полезна, работеща и успешна идея. Пък и ако я задвижиш на практика-ще имаш нек`ъв принос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
forum_rookie
преди 8 години
Добавям към коментар 5 на 4i4o_Pay: коментар 4 на misanthrope е невроятно арогантен - производството, 'начи, имало ниска добавена стойност... А кое има висока добавена стойност? Финансовите услуги? То точно заради тяхната "висока добавена стойност" централните банки от 2008 г., та до ден днешен, не могат да насмогнат с печатането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
4i4o_Pay
преди 8 години
Първо - аз не съм баба ти и второ - казвам, че ТНТМ-то отвличаше енергията на младите в някаква положителна посока. Това, че смяташ че с ТНТМ се е влизало дори аспирантура, явно си го чул пак от баба си.Липсват кадърни както инженери, така и лекари и др. висшисти. Производството на чушки и домати има ниска добавена стойност, да не кажа отрицателна. IT производството и сродните му, дори и машиностроенето доколкото е запазено - не. Това, че тук всичко се политизира и се краде като за последно е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
И баба ми така говореше какво ще е положението след 10-15 год.А ТНТМто водеше до правене на разни безполезни устройства от тате, за да може синчето да получи първа награда и да хване я аспирантура нещо, я в МЕИ да влезе без изпит.. е такива неща. Инженери има достатъчно, лекарите са малко, защото отиват в чужбина а не защото не се създават лекари в България, а архитектите седят без работа и се чудят на къде. Производството има НИСКА добавена стойност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
4i4o_Pay
преди 8 години
ТНТМ-то водеше до това, че тогава доста от младежите не се занимаваха с глупости (които глупости бяха много по-малко и по-безопасни от сега) и се подготвяха за съзидателна дейност. Далеч съм от мисълта, че са постигали епохални открития.Помислете какво ще бъде положението в България след 10 - 15 години. Кои ще са ни инженерите, лекарите архитектите и т.н. Без ПРОИЗВОДСТВО, което дава реалната принадена стойност, а само с търговия и услуги (административни, банкови, финансови и др.) сме за никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Уважение за положените усилия. Обективно погледнато,, ТНТМто го знаем от от преди 40 год. и знаем и до какво води
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
Много, много готин материал. Съвсем различно от Василев, Пеев, Гърция и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още