IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Феноменът Джъстин Бийбър

Прозорливи музикални мениджъри се възползват от психологията на подрастващите и създават свръхуспешни млади звезди

12:04 | 17.02.11 г. 2
<p>Известността на Джъстин Бийбър нараства лавинообразно благодарение на имиджа му сред феновете. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Известността на Джъстин Бийбър нараства лавинообразно благодарение на имиджа му сред феновете. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Вчера канадският тийнейджър Джъстин Бийбър, който следващия месец ще навърши 17 години, сложи и наградата „Бритс“ в автобиографията си. След големия фурор, който постигна в социалната мрежа YouTube, Джъстин Бийбър стана следващият най-млад певец, изкачил се до върха на американския билборд чарт след Стиви Уондър през 1963 година.

Бийбър вече има близо 100 млн. паунда в банковата си сметка, а експерти твърдят, че той е вторият по популярност в интернет пространството след Барак Обама, пише вестник The Telegraph.

За по-възрастните фенове на музиката обаче името на Джъстин Бийбър може дори нищо да не говори. Кое е всъщност това канадско хлапе с мило излъчване и прилежно вчесана коса? И заслужава ли той международно признание за най-добър изгряващ певец на музикалните сцени? Каква е причината за лавинообразно нарастващата популярност на момчето, което скоро ще зарадва феновете си и с 3D филм?

Подобно на повечето деца звезди, Бийбър наследява амбицията от родителите си. Майка му мечтае за актьорска кариера, но е принудена да се откаже, когато забременява с Джъстин на 18-годишна възраст. Въпреки че поддържа връзка с бащата на сина си, Пати Малет отглежда детето си сама, работейки редица нископлатени работи в офиси в Стратфорд, Онтарио.

Малкият Бийбър открива рано страстта си към музиката. Той се научава да свири на пиано, китара, барабани и тромпет, печели състезание за талантливи деца на 12 години и започва да качва свои клипчета в YouTube. Едно лято той излиза пред театъра в града, изважда китарата от калъфа и изкарва близо 3 хил. долара от изпълнение на хитови парчета от албумите, които слуша у дома. Парите използва по-късно, за да заведе майка си на почивка до Дисниленд.

Междувременно клипчетата на Джъстин са забелязани от откривателя и мениджър на млади музикални таланти Скот Браун. „Исках да направя от момчето нещо повече от YouTube звезда“, казва Браун. Имиджът, който той изгражда на Бийбър, е на момчето от съседната къща, което пее сладникави песни за любов (докато момчетата на неговата възраст се занимават с доста по-прозаични и неромантични неща). И това се харесва особено силно на младите момичета, които крещят името дори на кучето му – Сам, по време на концерти на Джъстин Бийбър. По подобен начин нашумя името и на Дейвид Касиди през 70-те, когато милиони млади момичета откриха в американския музикант своя идеал за мъж. Същото става и с Джейсън Донован през 80-те.

И мениджърите на млади таланти явно добре съзнават влиянието, което младите изпълнители оказват върху момичетата. Те се възползват от момента, когато подрастващите бъдещи госпожици все още гушкат мечето си преди лягане, но вече мечтаят за принца на белия кон, макар че не са готови за истинска връзка.

Въпреки толкова обещаващата кариера на Джъстин Бийбър до момента обаче следващите няколко години могат да се окажат истинско предизвикателство за младата звезда. Не само защото с напредване на годините гласът му ще започне да се променя, визията също, но и заради феновете. Те вече ще са пораснали, ще искат да се отърсят от детското в себе си и ще променят музикалните си вкусове. А за новите тийнейджъри вероятно ще изгрее друга музикална звезда.

Вероятно обаче за Джъстин Бийбър ще се говори още дълго. А докато той е на върха, за него работят екипи, лицето му е на постери в стаите на милиони момичета, Бийбър получава по 30 паунда джобни на ден, изкараното от записи, концерти и участия влиза в попечителски фонд, който той няма право да отваря до навършването на 18-годишната си възраст. А феновете му имат възможността да слушат музиката и да си представят как го държат за ръка, гледайки триизмерния му образ на телевизора вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aglika_v
преди 13 години
Разказва за пазарна ниша, от която се възползват мнозина мениджъри на млади таланти и музиканти, и която е високопечеливша благодарение на това, че е таргетирана към подрастващите, които харчат парите на родителите си за всякакви аксесоари и музика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ngeorgiev
преди 13 години
какво общо има тази статия с финансите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още