IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добрата стойка може да подобри играта на голф

Играта е взаимодействие между човека и земята, ето защо е важно каква поза заемаме преди удара

11:41 | 11.02.11 г.
<p>Както всяка друга игра, така и голфът има своите тънкости. <i>Снимка: Catedral Digitals Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Както всяка друга игра, така и голфът има своите тънкости. Снимка: Catedral Digitals Лиценз: Creative Commons

Тенис на корт, ски или голф – заниманията на богаташите не са просто игра, а начин на живот, социални контакти и демонстриране на статус. Тук от значение е добрата форма, умението да знаеш кога трябва да загубиш, но и кога да спечелиш, а ако си наистина добър, това може да предизвика интерес, който да прерасне в бизнес партньорства.

Има два основни момента при играчите на голф, с които те трябва да се съобразят – правила преди удара и след удара.

Онова, което е важно да се съобрази преди нанасянето на самия удар, са всички онези неща, които трябва да бъдат направени преди самото движение. Става дума по-скоро за статични неща, отколкото за динамични активности. Независимо, че не са свързани с някакво движение или със самия удар обаче, тези правила имат пряко отношение върху това колко добра ще е играта ви.

Такива са позицията, която се заема от играча на терена, лекото привеждане напред, стойката на тялото, разположението на топката, пренасянето на тежестта, нивата на напрежение.

Доктор Джим Съти, който е избран за учител по голф на годината от Националната голф асоциация PGA и Golf Magazine, и е под номер 15 сред 50-те най-добри учители по голф, дава пред Executive Style своите съвети за това как да постигнем по-голям успех на терена в играта на богатите.

От изключителна важност е позицията на тялото, наклонът на горната част на торса и позицията на топката. Краката, коленете и бедрата са едни от най-важните части на тялото при играта на голф, казва Съти.

В играта участие взима не само играчът, но и земята. Двамата си взаимодействат, ето защо е важно да се напаснат и играчът да стъпи така, че да е добре балансиран.

Важна е ширината на разкрача за стабилността и свободата на движение на тялото. Позиция, която е твърде разкрачена, ограничава движенията на тялото и повишава опасността от залитане при удара, докато стоеж, който е прекалено прибран, води до лош баланс на тялото.

Някои играчи, най-вече по-опитните и възрастни, играят в леко затворена позиция. Тя е идеалната за постигането на добър удар. Позволява на играча свободно да завърти тялото си и да завърши удара правилно със свити през рамото ръце. Така самият удар става много концентриран, лесно се контролира и силата на замаха и въздействието върху самата топка.

Другата разновидност на позицията е леко отворената позиция. При нея левият крак е изтеглен зад линията, на която трябва да е играчът. Положителното на този разкрач е, че при него се прекъсва вероятността от извъртане на ханша при удара и същевременно помага на бедрата да останат стабилни при замахването.

Играчите най-често използват стойката, при която двата крака са на предварително определената линия за изпълнение на удара. Грешката, която се наблюдава при много от хората обаче, е изкривяване на лявото ходило на 15-20 градуса от това, което трябва да бъде.

Наклонът на тялото и на раменете е друга особеност преди самия удар, която трябва да бъде съобразена. Посоката, в която се насочват раменете, има пряко влияние и отношение към пътя на топката. Така например, ако раменете са разположени прекалено далеч от лявата страна на топката, играчът ще засече удара или няма да успее да премери точно силата си. Ако тялото е завъртяно надясно, включително и раменете, играчът има опасност да се засили прекалено много.

Всеки може да се упражнява в стойката си, като постави един стик (или обикновена пръчка) на земята и подравнява позицията на раменете си спрямо тяхната позиция. Джим Съти препоръчва още да не губим време при предвижването от единия удар до другия – колкото по-бързо изминем разстоянието на терена, толкова повече време ще ни остане за самата подготовка и концентриране. Добре е също така винаги да носим по една резервна топка в джоба си, за да не бавим играта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още