IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щастлива кухня за 250 хил. паунда

Комбинацията между психология и неврология е специалната рецепта, която може да направи кухнята разтоварващо място

09:36 | 06.12.10 г.
Щастлива кухня за 250 хил. паунда

„Може да се каже много за един човек от това как изглежда кухнята му“, казва Джони Грей, интериорен дизайнер и специалист в направата на „щастливи кухни“, пред Wall Street Journal. Това е философия на дизайна, която се фокусира върху емоционалното, физическо и психологическо благосъстояние на хората, които ще ползват помещението.

„Кухнята отдавна вече не е място само за готвене. Често единственото време, в което двойките са заедно будни, е именно докато са в кухнята“, казва британският архитект. Сред именитите му клиенти са съоснователят на Apple Стив Джобс, британският певец Стинг и издателят милионер Феликс Денис.

Джони Грей има необичаен подход при изпълняване на поръчките си. Той и екипът му прекарват до 80 часа с клиента, за да разберат какво точно го кара да се отпусне.

Често излизат на вечеря или дори му отиват на гости. Целта? Да създадат интериор, който най-добре да пасне на човека. За това се използват принципите на неврологията – науката, която изучава нервната система на човека, а приложението й тук има за цел да установи какви са емоционалните потребности и скрити желания, като едновременно с това се построи достатъчно практична кухня.

„Дизайнерите на Джони са напълно уникални и имат огромно отношение към естетиката“, казва Рон Бейкър, чиято кухня е била проектирана преди 10 години.

„Когато вляза вътре, се чувствам спокоен, дори ми е трудно да изляза.“ Директорът на британското смесено дружество Arkbe бил толкова приятно изненадан от крйния резултат на кухнята си, че поръчал на екипа на дизайнера да реновира целия му офис.

В днешно време начинът на работа и философията на Джони Грей може и да звучи малко странно. Според него обаче онова, което ни заобикаля в дома ни, е от особено значение за психиката и здравето ни.

Джон Цийзър от Salk Institute, който се занимава с изучаване на неврология и е базиран в Сан Диего, прави изследвания за това дали и как пространството може да повлияе на нашето поведение. Той използва всичко от хормонални изследвания, сканиране на мозъка и психологически експерименти, за да получи резултати.

„Кухнята е място, заредено с емоционален заряд, който влияе върху поведението на хората“, казва той. „Неврологията може да ни помогне да разберем както стои зад влиянието на дадена повърхност на вещ в кухнята.“

За да оправдае идеята за нарастващото влияние на неврологията, той се позовава на нововъзникналия „индекс на щастието“, който се използва в политиката, образованието и на работното място. „Академици и политици едновременно осъзнават ролята и влиянието на щастието в ежедневието ни“, казва Джон Цийзъл.

„Онова, което ни заобикаля, неизбежно влияе на нашето благосъстояние, а кухнята, където голяма част от нас прекарват най-много време, трябва да ни доставя тези усещания за комфорт и социализация.“

Добра отправна точка според Джони Грей за създаването на една щастлива кухня е установяването на „щастливото местенце“. Това е онази точка, от която човек има поглед върху масата и достъп до печката, докато приготвя храната си.

Цената на кухня, проектирана и изработена от дизайнера, е между 60 и 250 хил. паунда в зависимост от материалите и времето, отделено за направата й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още