IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На море у нас... ама друг път!

Акциите за стимулиране на вътрешния туризъм остават неубедителни

09:14 | 06.05.15 г. 21
 На море у нас... ама друг път!

За много от българите въпросът на море у нас или в чужбина отдавна вече не е въпрос. От години бягаме... за здраве в чужбина, започнахме да бягаме... и за почивка.

Като че ли родните туроператори и хотелиери неглижираха българския турист въпреки ясната и отчетлива тенденция все повече ние да почиваме на Бяло море, а рускоговорящи – на Черно море. За цялото това време не видяхме специални мерки, ориентирани към българския турист, не виждаме и сега, когато поради обективни причини руските туристи по нашето море това лято ще бъдат доста малко.

И на прага на сезона, когато картината с руските и украински туристи се избистри съвсем, родните хотелиери се сетиха да потърсят позабравения български турист. А държавата също – самият премиер призова нацията да прекара лятната си ваканция по родните курорти. Новото министерство на туризма също започна с отчаяни мерки в отчаяна ситуация. А именно да стимулира вътрешния туризъм с билбордове в страната и с ваучери, които трябва да ни върнат на българските застроени плажове.

В крайна сметка инициативите на Министерството на туризма, към което очакванията са оправдано големи, излезе с две мерки в помощ на това българките туристи да захранват българската туристическа индустрия и така да спасим сезона. Става дума за спорната инициатива за реклама на 50-те малко познати туристически обекта и за това всяка от общините да се саморекламира с билбордове не само в рамките на самата община, а на територията на цялата страна. И до тук.

Идеята работодатели да осигуряват ваучери на служителите си за почивка на българското Черноморие също остана неясна.

Дори обаче патриотизмът у всички нас да вземе връх, едва ли билбордове, ваучери и телевизионни реклами ще подобрят туристическите ни услуги, обслужването в хотели и заведения. Едва ли ще повишат качеството на предлаганата храна, уменията на персонала, който ни обслужва... едва ли ще направят морето по-чисто и сервитьорите по-усмихнати, а бетонът на първа линия по-малко.

И вместо хотелиерите да предложат ексклузивни оферти за българи, да обявят безплатни чадъри и шезлонги (поне това лято), те поискаха нулеви концесионни такси за плажните ивици!

А българският турист продължава да чака по-качествени услуги, по-добро обслужване в хотели и ресторанти, не вносна, а българска храна, по-добри пътища до морето, приемливи условия за настаняване... И докато не извървят хотелиери и ресторантьори трудния път, едва ли българските туристи ще започнат голямото завръщане към родните курорти без лош туристически привкус!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Защо България е до Уганда и Етиопия, а не до Швейцария19.05.2015 г., 17:15http://***.manager.bg/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
Patilan
преди 8 години
колко познати чужденци имаш - 1,2,3 милиона ?Щото аз говоря на статистическо ниво.... тъпо да отговаряш с индивидуални примери на тема засягаща тенденции или статистика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Подкрепям напълно автора! Обективен и даже,може да се каже добронамерен коментар.Тези ,каито се занимават с този бизнес трябва да са наясно, че всички тяхни реални (концесии,данъци и т.н.)и измислени проблеми са си тяхни.Туристът не го интересуват.Той иска качествена и достъпна услуга ,за която да плати НАКРАЯ (не предварително) достъпна цена съответстваща на стандарта в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
nns
преди 8 години
Че може качеството да е по-високо , ами сигурно може , какво обаче е по-високо за мен , и за теб обикновено са различни неща. Има хора които плащат луди суми за да "почиват' в Сингапур, в Тайланд няма по плажа хотел с канализация, в Хърватска и Турция се ходи на басейн не на море. Един иска да му е евтино друг да били високи заплатите в туризма ,че да имало много качествен персонал , да не плащаш за шезлонг , но пък да се плаща 300-500 000 годишно концесионна такса.При всички случаи няма как администрацията да постигне нещо. Единственото разумно поведение на всеки е да се гордее с произхода си - не можеш да направиш нищо по въпроса. Едва ли патриотизма може да е причина да си избереш място за ваканция. Айде съберете 100 те печата от националните обекти и просто не плюйте Българското , пък ходете където ви харесва на почивка - както каза един колега наскоро след почивка на Мавриций - просто никой не иска да си признае как се е набутал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
markov,кажи ти къде си бил и си доволен, че и ние да отидем!поне да споменеш град, комплекс или нещо повече ...защото аз не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Кое българско да харесаме по-точно? Ниски цени - ми има ги и другаде, без ниско качество обаче :) Друго? Няма. Айде чао тогава, който иска - да се трови в мръсотията насред бетона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 18
markov
преди 8 години
Доста рядко съм на едно мнение с теб но в момента се покриваме на 100%.Напоследък мразенето на всичко българско се превърна в национален спорт. Всичко е по хубаво от нашето и т.н.Предлагам всички които толкова усърдно плюят да говорят конкретно за кои хотел, място става дума.....щото не харесвам говоренето по принцип.Аз лично ходя често по морето , основно на нашенското и съм доволен от услугите които получавам .....давайте по същество колеги в кои хотел сте били последно, кога е било това и от какво не сте доволни. Да не се окаже че не сте стъпвали там от многуу години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 9
Eon
преди 8 години
абе беги бе :) *** глупостите дето си изръсил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 6
shpono
преди 8 години
Да пич, щом класацията така е казала, ок, значи отивам да си харча парите на морето. Кво значение има, че очите ми виждат как се къпя във фекалии, стомаха ми се бунтува срещу храната, джоба ми отънява като за нероден хотел и съм заобиколен от пияни падащи от терасите младежи. Щом класацията казва, значи тялото ми, чувствата ми и усещанията ми грешат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 20
Nathan
преди 8 години
Постоянно се пишат статии за лошото качество на българските хотели, персонал... изобщо на българския туризъм. Изследвания в тази насока, обаче, липсват. Нещо повече, съществуват множество авторитетни туристически портали и медии, примерно LonleyPlanet, които определят качеството на услугите в България, като изключително добро. Други класации, примерно за достъпа до интернет в българските хотели поставят България на 6 позиция; класацията е за цял свят. България е абсолютен първенец и в една друга категория- за най- ниски цени на туристическите услуги в цяла Европа. Може би е време собствениците на медии да увеличат критериите по отношение на журналистите и да задължат последните писанията им да се основават на факти, а не на предразсъдъци от типа : ,, няма факти,но аз така го чувствам"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още