IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,19 млн. лв. няма да бъдат платени на фирмите за почистването на София от снега

През януари Столичният инспекторат е санкционирал над 500 нарушители за непочистени тротоари и ледени висулки

09:41 | 28.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Неплатените средства на фирмите, ангажирани с почистването на снега в урбанизираната територия на Столичната община, са 1,19 млн. лв. за периода от началото на месеца до 20 януари. Столичната община плаща само за качествено свършена работа, коментира пред БТА директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

От 17 януари до 26 януари Столичният инспекторат е санкционирал 507 нарушители за непочистени тротоари и ледени висулки. 227 са съставените констативни протоколи с предписания за почистване на висулки основно в центъра, където са големите административни сгради като БАН, СУ "Климент Охридски", Народен театър "Иван Вазов", болница "Пирогов" и др.

Георгиева припомни, че санкциите могат да бъдат от 10 до 500 лв. "Целта не е да налагаме глоби, а да покажем, че гражданите и институциите трябва да бъдат отговорни, като премахват сняг, лед, опасни предмети от сградите си или да подадат сигнал на тел 112 или в Столичния инспекторат", каза тя.

Въпреки пропуските на 12-те фирми, ангажирани с почистването на града от снега, Веска Георгиева им даде много добра оценка за свършената работа, тъй като са работили при изключително тежки условия от почти 36 часов непрекъснат снеговалеж. "Резултатите от контрола показват, че с поддържането на пътищата фирмите се справиха много добре", каза Георгиева.

Тежките атмосферни условия обаче затруднили много обработката от общо 215 снегорина на близо 16 хил. дка територия и около 7 500 дка улици на масовия градски транспорт, с обществена значимост и вътрешноквартални улици, отбеляза Георгиева.

Тя подчерта, че при тежки зимни условия се поддържат в много добро състояние и двата пътя до Витоша - Драгалевци - Алеко и Бояна - Златните мостове, Южната дъга, както и общинските пътища. Директорът на Инспектората подчерта, че благодарение на доброто поддържане градския транспорт не е спирал да се движи и градът не е бил блокиран.

По думите на Георгиева проблемите са възникнали при обработката на улиците с обществена значимост и вътрешнокварталните улици. Всички тези проблеми и отклонения от изискванията на техническите спецификации са обхванати по време на контролната дейност, каза тя. Изпращани са съобщения за неизпълнения, обобщават се и санкциите. И тази година паркирали автомобили са пречели на преминаването на снегорините.

Като друго голямо затруднение от Инспектората отчитат течове на водопроводната мрежа, породени от минусовите температури. Фирмите по почистването, "Софийска вода" и строителни фирми са се отзовавали незабавно за отстраняване на проблемите. Случаи на спукани тръби и течове и имало в общежитието на бежанците в "Овча купел", на ул. "Житница" и на много други места в столицата. С покачването на температурите на преден план излиза стичането на скатните води от Витоша, които излизат извън канавките и се стичат например по ул. "Беловодски път", бул. "Черни връх", посочи Георгиева.

По думите й всички проблеми от такъв характер изискват повишено внимание и постоянно наблюдение, но Столичният инспекторат и фирмите се опитват да се справят със ситуацията.

Тя подчерта, че всички служители на Столичния инспекторат (общо 400 души) са били на терен денонощно, за да следят за почистването на града.

За обективното състояние на уличната мрежа следи и специална техника на Столичната община, закупена по предложение на Столичния инспекторат - т. нар. патрул за следене на състоянието на пътя, единствен по рода си в България. В реално време автомобилът, снабден със смартфон, дава информация за състоянието на пътната настилка. Получават се данни дали настилката е мокра, суха, за сцеплението, дебелината на снежната покривка, температурата на въздуха. Информацията се изпраща веднага на кмета на София, на Столичния инспекторат и всички заинтересовани институции. Показанията на датчиците не могат да бъдат манипулирани.

Директорът на Инспектората посочи, че топящият се сняг и високите температури от последните дни водят до друг проблем - проводимостта на дъждоприемните шахти, които са между 30 и 32 хиляди на територията на Столичната община. По разпореждане на кмета на София фирмите имат задължението да ги разчистват от снега, за да поемат водите. Той не може обаче да бъде извозен от целия град, тъй като това по изчисления на Инспектората би струвало около 55 млн. лв. при дебелина на снега от 55 см. Това е непосилна сума за Столичната община, отбеляза Георгиева.

Сняг се извозва само от представителната част на столицата, от метростанциите и районите на спирките на градския транспорт, посочи Георгиева.

Освен фирмите, задължение за почистването на града имат всички собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях. Те са длъжни да почистват тротоарите около сградите от сняг и лед, а също така и ледените висулки, да предпазват минувачите от свличане на снежни маси от покривите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още