IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

173 мобилни контролни екипа ще следят за незаконна сеч

Ще се въведе маркиране на дървесината с идентификационен код с пластмасова пластина, пояснява земеделският министър Десислава Танева

16:29 | 22.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

„Идеята на мобилните екипи е в различни територии от мястото, на което са създадени и работят, да контролират дейностите по добива и търговията с дървесина”, заявява министърът на земеделието и храните Десислава Танева при посещението си в Държавно горско стопанство „Ботевград”, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Освен това ще се въведе маркиране на дървесината с идентификационен код с пластмасова пластина, като отбелязването ще се случва по точно определен график. „Тази система е въведена в две или три поделения на горски предприятия, като от скоро тя е внесена и взета като модел от други страни. Ефектът от нейното използване е довел до 20% увеличаване на прихода или до пресичане на 20% незаконен добив", уточнява министър Танева.

Очаква се мерките да започнат да функционират до юни следващата година и да бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на добива и търговията с дървесина от мястото, където е добита, до склада и преработката. Само за някои от мерките ще има нужда от изменения в нормативната уредба, като наредби и подзаконови нормативни актове в Закона за горите, твърди Танева. По думите ѝ те ще включват изисквания за регистрация на лицата, които извършват дейности в горската територия.

„Ако такова лице има издадени вече актове за нарушения, то няма да може да получи повторно регистрация”, обяснява Танева и допълва, че в момента този режим е достатъчно либерален. Предвижда се да бъдат въведени и териториални единици за охрана в рамките на тези горски предприятия.

Припомняме, че през седмицата левицата предложи товарните автомобили, които превозват дървесина, да бъдат с проследяващи устройства, а Агенцията по горите да следи онлайн къде се намират. Между 3 и 5 млн- кубика дърва се изсичат незаконно на година, алармираха в парламента червените депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Остаба ли нещо за сечене ? За т. нар. царски имоти, важи ли това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kosto
преди 9 години
Лесно е, стига да има воля. Телефони за съобщаване за незаконна сеч ще има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още