IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 хил. лв на ден плаща строителят на софийския завод за боклук при закъснение

Инсталациите трябва да бъде завършени до есента на следващата година

18:51 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът за боклук на София се очаква да бъде завършен до есента на следващата година, обещават строителите. <em>Снимка: БТА</em></p>

Заводът за боклук на София се очаква да бъде завършен до есента на следващата година, обещават строителите. Снимка: БТА

По 200 хил. лева глоба на ден ще плащат строителите на завода за боклук на София, ако се забавят в изпълнението на проекта. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на строежа на завода край с. Яна.

По план инсталацията трябва да бъде завършена до есента на следващата година. Фандъкова се надява строителите да успеят да се вместят в сроковете, за да няма санкции.

По 410 хил. тона отпадъци ще може да преработва завода за боклук край столицата, заяви и Леонидас Боболас, представител на обединението на изпълнителите, които строят завода за отпадъци край София. В момента има закъснение в изпълнението на проекта, но строителите са поели ангажимент то да бъде наваксано, обясни той, цитиран от агенция „Фокус“.

Припомняме, че в края на април 2013 година за строител на завода беше избран гръцкият консорциум "Актор-Хелектор", който спечели конкурса с предложената цена от 213,4 млн. лева. Изграждането на инсталациите се финансира със средства по оперативна програма „Околна среда“.

Инспекцията на строителството направи днес столичния кмет Йорданка Фандъкова. Бъдещият завод за механично биологично третиране се намира в местността „Садина”, край софийското село Яна. Части от оборудването за завода вече са пристигнали, заяви Фандъкова.

Монтирането на техниката обаче се очаква да стане веднага след като се поставят покривите и настилките в сградите, обясни кметът. По думите й това ще се случи до края на годината.

По-голяма част от оборудването е германско и австрийско производство. „Ще имаме модерно оборудване в завода“, категорична бе Фандъкова. В същото време строителите обещаха заводът да бъде завършен до есента на следващата година.

В момента все още има риск строителството на приемната сграда и инженерните мрежи в района на завода да не бъдат изпълнени в срок. Строителството сега е силно зависимо от метеорологичната обстановка и ако времето позволява сградите ще бъдат покрити до Коледните празници, обясниха изпълнителите.

Столичната община е успяла да намери финансиране за строителството на завода, независимо че европейските средства по оперативна програма „Околна среда“ бяха спрени. Парите в момента са осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка, обясни Фандъкова.

„Слава Богу, вече отвориха оперативната програма и се надявам да няма проблеми по отношение на финансите. Мисля, че изпълнителите знаят и виждат, че не сме им създали финансов проблем, така че не могат да се оправдаят с липса на средства”, заяви още кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още