IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. вещае несигурност и за Централна и Източна Европа, смятат експерти

Икономическият ръст в държавите в региона зависи до голяма степен от ръста на инвестициите

14:45 | 17.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Несигурност. Това безспорно беше най-често споменаваната дума в дискусията за глобалната икономика през 2017 г. на конференцията Euromoney за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) във Виена.

Както светът, така и регионът, в който влиза и България, е изправен пред несигурност по няколко канала. Първо, въпросът с какъв темп ще повишава лихвените проценти тази година Федералният резерв на САЩ.

Второ, с встъпването в длъжност на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп правителствата и бизнесът предстои да видят доколко обещанията от кампанията му ще се изпълнят. От друга страна стои рискът от протекционизъм и търговски войни.

„В случай на завой към протекционизъм ЦИЕ може да извлече полза, ако остане отворен регион, готов на сътрудничество“, каза Ейдан Коркоран от инвестиционната компания KKR.

Не на последно място стои Европа, където се очакват избори в редица ключови държави.

„Имаме важни избори във Франция, Германия, Холандия, вероятно и в Италия“, посочи Бас Бакър, старши представител на Международния валутен фонд (МВФ) за ЦИЕ. По думите му добра новина е, че в региона безработицата се понижава с около 1 процентен пункт на година през последните няколко години, но това не може да продължава вечно.

„Трябва да се увеличи участието в работната сила и производителността на труда“, каза той. Според Бакър повечето рискове за ЦИЕ идват от Европа, а не от САЩ. Все пак в САЩ, където безработицата е много ниска, при евентуален рязък икономически ръст има риск и от по-бързо затягане на паричната политика.

Ейдан Коркоран от KKR посочи дисциплината в Централна и Източна Европа и най-вече стремежа към спазване на Маастрихтските критерии. По думите му тази дисциплина едва ли ще изчезне изведнъж и това е добра новина.

„През последните 25 години ЕС имаше изключително позитивна роля в ЦИЕ“, каза Бакър. „По-загрижен съм за разширяването в ЕС, защото има все по-малко ентусиазъм за членство в ЕС от страна на държави, които са извън него. Това проправя път на популистки движения“, посочва той.

Според Томаш Телма, директор за Европа и Централна Азия в International Finance Corporation, присъединяването към Европейския съюз остава цел в редица държави в ЦИЕ.

Телма също отбеляза, че каналите, по които регионът е изложен на влияние от САЩ, са много и че до голяма степен икономическият ръст в тези държави зависи от ръста на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ами тогава да напечатат чисто нови хартийки и да ги инвестират в ЦИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Трябва да се увеличи участието в работната сила и производителността на труда, каза той. Според Бакър повечето рискове за ЦИЕ идват от Европа, а не от САЩ. Все пак в САЩ, където безработицата е много ниска..."Тъй , само дето никой не казва в америка на колко места работи един бачкер за да изплаща ипотека , детска градина и училище на другото дете ?!Германия същата работа , на 450 евро миячи на чинии колкото щеш , ама никой не казва каква е цената на живота там...иначе нямало безработица, е да де ама няма как да бачкаш 24 часа , та да можеш да се крепиш над водата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още