IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от българите твърдят, че никога не биха теглили кредит

Кредитни експерти предлагат финансовите институции да вземат предвид лоялността на клиента при просрочие на ипотечен кредит

13:12 | 01.12.13 г. 1
60% от българите твърдят, че никога не биха теглили кредит

Банките да отчетат лоялността на клиента при просрочие на ипотечния кредит и невъзможността за обслужване на заема да не води задължително до съдебен запор на доходите, предлагат кредитни експерти.  С идеите за поправка в банковите закони се търси възможност при невъзможност за погасяване на вноските, банката да постъпи снизходително, като продаде имота на клиента си - без да си изисква оставащата сума. Ако длъжникът обаче не е склонен да сътрудничи на банката и се укрива, то финансовата институция да има право да търси остатъка по кредита след продажбата на имота в рамките на пет години, поясни идеята пред Bulgaria On Air кредитният експерт  Костадин Джигов.

Предложението все още е на етап обсъждане, наред с други идеи за промяна на банковото законодателство. Според експерти, ако промяната стане факт, то хората ще успеят да управляват правилно дълговете си и да стопират възникналия проблем в ранна фаза. Ако процедурата бъде облекчена все повече ще са желаещите да теглят кредити и да си купуват жилище, обясняват експерти.

Към момента 60% от българите твърдят, че никога не биха теглили заем, показва последното проучване на Института за изследване на икономиката при БАН за задлъжнялостта на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
60% е много добра цифра, която се надявам да нарастне още повече. Защото както беше казал за интервю на този сайт, някакъв "експерт", че кредити не били задължителни и да не вземаме като не ни харесва лихвата. Пожелавам му да е жив и здрав, един кредит да не даде и да фалира бързо и скоро, барем се научи да работи нещо в реалния сектор. "щото само с ядене не става"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още