IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Ако отпаднат праговете, трябва да има гаранции за коректно осигуряване

За социалната система най-важното е възстановяването на справедливостта, каза председателят на социалната комисия

11:45 | 20.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателите имат основание да искат отпадането на минималните осигурителни прагове, но в замяна трябва да гарантират, че ще осигуряват коректно служителите си. Това заяви по БНТ председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, коментирайки последния казус с исканата от работодателите оставка на социалния министър.

По принцип Адемов е съгласен с част от аргументите на работодателите, но ако те поемат своята отговорност.

“Има ли някакви гаранции за това, че работодателите ще осигуряват своите работници и служители върху реалните доходи, а не върху минимални такива - ето това е големият въпрос”, посочи Адемов.

Той подчерта, че министърът е в правото си по закон при липса на договаряне, да поеме отговорност и да предложи ръст на МОД. 

По думите му предложеният ръст на минималния осигурителен доход (МОД) от 3,9% е съобразен с очаквания ръст на икономиката за следващата година.

Това е балансирано решение, смята от своя страна министърът на труда. Той потвърди готовност да разговаря с бизнеса за отпадане на МОД, но в нормални условия, а не на бойкот и натиск.

За социалната система най-важното е възстановяването на справедливостта, подчерта още в разговора Хасан Адемов. И уточни, че тъкмо с тази цел е предложението на ДПС за промяна в модела на швейцарското правило.

След като в последните десет години средният осигурителен доход в страната расте в пъти, а инфлацията е ниска, затова предлагаме да променим съотношението в златното швейцарско правило, обясни той. Идеята е така размерът на пенсията да мине през приноса за системата на всеки пенсионер. Така ще се постигне ръст на всички пенсии, а не само на минималните, както стана с вече приетото предложение, което ще усетят едва 800 хиляди пенсионери, каза депутатът.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Абе ... такъв, нали криминализирахте укриването на осигуровки какви повече гаранции! А, да, просто съответните служби трябва да си свършат работата, а не строителите с най-ниски заплати според НОИ, а като тръгнеш да търсиш някой за нещо и да искам минимум 100 лв. Примери бол и всичките действат обезкуражаващо на коректните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още