IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административни пречки спъват чужденци да ползват балнео услуги у нас

Европейците може да се рехабилитират у нас, което да стимулира местната икономика, заяви екоминистърът

17:00 | 03.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Административни пречки спъват чужденци да ползват балнео услуги у нас

Чужденци от Европа искат да идват в България, за да се лекуват, но в момента има административни пречки това да стане факт. Това каза Сийка Кацарова от Българския съюз за СПА и балнео туризъм по време на национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика" под наслов "Балнео и спа туризъм - перспективи и възможности”. Гост на форума беше Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, предава БТА.

Според Сийка Кацарова минералната вода, като национално богатство, е сериозна възможност страната ни да привлича средства. Тя посочи, че едната от възможностите е европейците да се рехабилитират у нас, ползвайки директивата за трансгранично движение на пациенти. 

"Ако нормативната база не бъде приведена в ред, това няма да се случи", обясни Кацарова и допълни, че стъпката, която трябва да бъде направена, е за промяна на законодателство, за да може системата да работи.

"Спа туризмът в България има огромен потенциал. Ако се синхронизира законодателството ни с европейското, нищо няма да пречи у нас да се лекуват германци и други европейци, а за престоя и процедурите да плащат съответните им здравни каси", коментира Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм през май. По думите му страната ни може да печели милиони евро от здравен туризъм.

102 са находищата на минерална вода в страната, които са изключително държавна собственост, каза министър Василева по време на срещата. Тя посочи, че в момента за ползване на общините са предоставени 66 находища на 43 общини.

"Това развързва ръцете на местната власт за стимулиране на местната икономика", каза Василева. Тя отчете, че утвърденият експлоатационен ресурс на находищата в страната е 2 291 литра в секунда. На разрешителен режим са предоставени 541 литра в секунда, а на концесионен режим - за бутилиране - 106 литра в секунда.

Свободният ресурс в момента е 1517 литра в секунда, което е повече от две трети от утвърдения ресурс на минералните находища, посочи още министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
barbaronatheone
преди 8 години
Здравейте приятели,търсейки информация за градският транспорт в София, попаднах на много интересен сайт.Споделям го за всички, които се интересуват от подобна информация...***.razpisanieto.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още