IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ поиска компенсации срещу скъпия ток за всички енергоемки производства

Плановете на енергийното министерство са предприятия с годишно потребление най-малко 10 гигаватчаса да плащат по-ниска такса "Задължения към обществото"

14:45 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АИКБ поиска компенсации срещу скъпия ток за всички енергоемки производства

Асоциацията на индустриалният капитал в България (АИКБ) поиска всички енергоемки производства да получат компенсации за скъпия ток, става ясно от становище на организацията, изпратено до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Божидар Лукарски и на финансите Владислав Горанов.

По техни изчисления по-широкият обхват няма да се отрази съществено на общия обем на финансовия ресурс, необходим за компенсационния механизъм. От АИКБ настояват и всички да ползват еднакъв процент на компенсация – 85 на сто от зеления компонент в таксата „Задължения към обществото“.

Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че последните планове са за две стъпки на компенсации – за потребяващите над 10 гигаватчаса годишно и над 30 гигаватчаса годишно. Първите компании ще получат отстъпка от 50% от зеления компонент, а вторите – 85%. Първоначално само производства с над 30 гигаватчаса потребление щяха да получат облекчение. От АИКБ тогава пресметнаха, че става дума за 27 предприятия. 

Работодателските организации се разминаха в исканията си за промени в предложената в средата на юни наредба, чиято цел е намаляването на тежестта, която понасят енергоемките производства от по-скъпия ток. В края на миналата седмица Българската стопанска камара (БСК) също предложи изменения в нормативния акт, но поискаха компании с годишно потребление на електроенергия от над 5 гигаватчаса да имат право да участват в схемата.

Наредбата за компенсиране на енергоемката индустрия от по-скъпия ток е изготвена на базата на насоките на Европейската комисия. Тя ще трябва да получи и одобрението на Брюксел, защото по същество представлява държавна помощ.

При изготвянето на насоките от ЕК обаче преценяват, че заради екологичните амбиции на общността  енергоемките компании губят конкурентоспособност. По тази причина и компенсациите се смятат за допустими с цел защита на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още