IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ призова КЗК да се произнесе бързо има ли картел за цените на горивата

Има сериозни основания да се приеме, че в България действа картелно споразумение за цените на горивата, смятат браншови организации

16:14 | 31.01.16 г. 1
АИКБ призова КЗК да се произнесе бързо има ли картел за цените на горивата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) и Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) призоваха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе бързо и ясно по въпроса за евентуалното съществуване на картелно споразумение за цените на горивата на територията на България. Това се посочва в писмо на трите организации до председателя на КЗК.

В писмото се припомня, че на 30 юни 2015 година КЗК започна секторен анализ на пазара на горива, чиято официална цел е да даде детайлна представа за настоящите пазарни процеси във връзка с производството и реализацията на автомобилни горива. Организациите настояват да бъде да ускорена процедурата по подготвяне на секторния анализ.

"Подписалите това обръщение организации смятаме, че има изключително сериозни основания да се приеме, че в България действа картелно споразумение за цените на горивата", се заявява в писмото.

Според организациите основание за подобно твърдение дават фактите, че от една страна, България е между страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи, а у нас са налице най-ниските производствени разходи в сравнение със страните от ЕС и суровините се купуват при борсови цени, еднакви за всички.

"Става дума за стойности като 0,465 евро за литър бензин и 0,473 евро за литър дизел. Наблюденията сочат, че по-високи цени имат само Испания, Дания и Малта за бензина и Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта, що се отнася до дизела", аргументират се от организациите.

От друга страна, България е страната с най-малък марж, възлизащ на 0,18 на сто, между най-ниска и най-висока цена на горивата (бензин, дизел и пропан-бутан) сред повече от 100 държави. За сравнение - в Европа страната с най-голям марж е Гърция - с 3,46 процента, а във Франция, Белгия, Португалия, Естония, Финландия и Швейцария маржът е 2,5 на сто, допълват организациите.

В писмото се отбелязва, че написаното се основава на цените на бензина за периода 19 януари 2015 г. - 25 януари 2016 г. Минималният им размер е 1,04 щатски долара на 25 януари 2016 г., а максималната цена е 1,14 долара на 19 октомври 2015 г. Респективно за дизела минималната цена е 1,01 долара на 25 януари 2016 г., а максималната цена е 1,15 долара на 19 октомври 2015 г., допълват трите организации.

Според тях тези два факта, разглеждани кумулативно, навеждат на много сериозни и основателни подозрения, че пазарът на горивата в България е картелиран и това се отразява по най-неблагоприятен начин на националната икономика и на жизненото равнище в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
realista
преди 8 години
По полека да не откриете топлата вода.В България няма картели, както няма и корумпирани политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още