IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Ненков: Проектът „Цанков камък” е икономически нерентабилен

Има данни, според които нормата на възвръщаемост на проекта е отрицателна, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ

10:17 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проектът „Цанков камък” е икономически нерентабилен. Инвестицията от 1 млрд. лв. никога няма да се върне, коментира пред bTV депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Припомняме, че вчера ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проекта.  Партията настоява държавното обвинение да се произнесе дали около изграждането на хидровъзела има нарушения и корупционни практики.

Проектът е за 1 млрд. лв., а за миналата година ВЕЦ-ът е продал електроенергия за 15 млн. лв., посочи Ненков. Той напомни, че предстои ремонт на съоръжението за 80 хил. лв.

На въпрос дали този сигнал е насочен срещу Ахмед Доган, депутатът от ГЕРБ каза, че сигналът не е срещу конкретна личност. Много хора са замесени, добави той. 

„Още в петък миналата седмица заявихме, че ще подадем такъв сигнал. Целта е да се изясни от държавното обвинение дали този проект е рентабилен. Формалният повод е проблем в техническото изпълнение на проекта „Цанков камък”. Той създава проблем на Националната електрическа компания (НЕК) относно пропускливостта в чашката на язовира”, допълни и Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

"Ние от ГЕРБ нямаме геоложката и проектантската експертиза. Има причина този проблем да бъде отнесен към прокуратурата на България", каза още тя. По думите ѝ НЕК е финансирала 600 млн. лв. допълнителни средства за проекта „Цанков камък“.

Според Атанасова има данни, според които нормата на възвръщаемост на проекта е отрицателна. Обществото трябва да разбере дали този проект му е бил необходим с оглед цената, която е платена, категорични са от ГЕРБ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още