IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската ADM придобива изцяло "Амилум"

Сделката отразява очакванията на компанията за развитието на пазара след отпадането на квотите за производство на захар в ЕС

17:32 | 21.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Американската ADM придобива изцяло "Амилум"

Американският зърнопреработвателен гигант Archer Daniels Midland Company (ADM) обяви, че ще придобие няколко актива на Eaststarch C.V. - съвместно предприятие на ADM с британската Tate & Lyle с равни участия.

Според условията на споразумението ADM ще получи пълната собственост над заводи за влажно смилане на царевица в България и Турция, както и дял от 50% в завод в Унгария. Tate & Lyle ще получи 240 млн. евро в брой, както и пълен контрол над съоръжението на Eaststarch в Словакия.

В България заводът "Амилум" се намира в Разград.

„Нашият бизнес създава стойност за акционерите чрез географско разпространение и диверсификация на нашите продукти“, посочва Крис Къди, президент на подразделението за преработка на царевица в ADM в съобщение, публикувано на сайта на компанията.

„С наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз, ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите от зърнени култури. Ще има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, особено в Източна Европа, където има по-малко производство на захар“, обяснява той.

„Придобивайки по-голям дял в собствеността на тези активи, ADM ще бъде в състояние да обслужва по-добре клиентите си. Същевременно усъвършенстваме нашите капацитети, за да отговорим на очакванията на нашите клиенти на разрастващия се пазар на скорбяла в Европа“, допълва Къди.

Съоръженията в България, Унгария и Турция имат всекидневен капацитет за смилане на над 5000 тона, се казва в съобщението. Те произвеждат предимно подсладители и скорбяла. Заводът в Унгария произвежда също етанол за горива, напитки и индустриални цели. С тях общият глобален капацитет на ADM за смилане на царевица ще се увеличи със 7,5% до над 81 хил. тона на ден.

„Стойността на тази трансакция отразява очаквания спад на цените на захарта в ЕС“, допълва Къди. „Очакваме сделката да отговори на целите ни за възвръщаемост“.

Квотите за производство на захар в ЕС се предвижда да отпаднат на 30 септември 2017 г.

Съвместното предприятие между ADM и Tate & Lyle - Eaststarch, е създадено през 1992 г. То притежава три завода за мелене на царевица – в Словакия, България и Турция, както и 50% от завод в Унгария. Предприятието произвежда предимно подсладители от царевица и скорбяла.

Сделката подлежи на одобрение от няколко регулаторни органа. ADM планира да я финализира това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Колонизирането продължава!Да се сринат в собственото си двуличие и тия които идват неканени от народа и тия които определено не са от народа, но ги канят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още