IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Единната електронна здравна система ще бъде ориентирана към пациента

До 2020 година се очаква страната ни да получи 500 млн. евро за здравеопазване от ЕС

12:52 | 15.10.13 г. 1
<p>
	Министър Андреева откри форума за иновациите в здравеопазването. Снимка:<em> БТА</em></p>

Министър Андреева откри форума за иновациите в здравеопазването. Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването ще работи за обединяване на спорадичните опити за въвеждане на електронни услуги в здравеопазването, които са правени в последните шест години. В това увери здравният министър Таня Андреева на форум, посветен на иновациите в здравеопазването.

Андреева направи ретроспекция на извършеното от предходните правителства по въвеждането на единна информационна здравна система, като посочи, че са налице единствено частично разработени системи и регистри, но не и цялостна единна информационна система, която да функционира в услуга на пациента.

Министърът посочи, че още през 2007 година е приета национална стратегия за внедряване на електронното здравеопазване, но поради липсата на план за действие проектът е спрян. През 2011 година е направен опит за актуализиране на първата стратегия, през 2012 година проектът БАЗИС за електронни услуги е прекратен от Министерството на здравеопазването и към днешна дата отново се намираме на стартова позиция по електронното здравеопазване.

Министър Андреева описа като добър пример за внедряване на електронно здравеопазване този на Естония и посочи, че при наличие на финансиране, България ще се възползва от тази и други добри практики. Тя уточни, че работещото електронно здравеопазване поставя в центъра пациента, така че ще се възприеме модел на единна система, която е ориентирана към потребителя, подобряване качеството на здравните услуги, по постигане на по-пълна и достъпна медицинска информация за пациента.

От друга страна внедряването на единна информационна система – електронни рецепти, досиета, направления, болнични листове – „ще повиши работоспособността на хората в активна възраст и ще контролира по-стриктно финансовите потоци в здравеопазването“, смята Андреева.

В обобщение здравният министър посочи, че до 2020 година ще се работи много по внедряване на електронното здравеопазване в изпълнение на трите основни цели, поставени от ЕС – за изграждане на здравна информационна система, електронни здравни карти и онлайн здравни услуги.

Андреева коментира, че иновациите са изключително важни за всички сектори на икономиката, но са от особено значение в сферата на здравеопазването, защото ще се подобри достъпът да лечение и ще се намалят разходите, което ще рефлектира и върху икономическия растеж.

До 2020 година се очаква страната ни да получи 500 млн. евро за здравеопазване от ЕС, които ще бъдат насочени приоритетно към инвестиции в спешната помощ, болничната реформа, въвеждане на втори стълб на здравното осигуряване, иновации, превенция и профилактика, обобщи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
НАДАЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още