IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: 600 млн. лева са задълженията на БДЖ

Няма стратегия във връзка с въвеждането на електронното управление, заяви транспортният министър

16:51 | 03.09.14 г.
Ангелкова: 600 млн. лева са задълженията на БДЖ

600 млн. лева са задълженията на БДЖ към кредиторите й. Железниците трябва да плащат по 3 млн. лева месечно до края на годината на облигационерите и кредиторите, които са крайно недостатъчни. Това каза служебният транспортен министър Николина Ангелкова след заседанието на кабинета.

По думите й очакваме нотификация от Европейската комисия за държавна помощ в рамките на 172 млн. лева, която също следва да се предвиди в бюджета, и се отнася за стари задължения до 2007 година на БДЖ.

Министърът каза още, че има недостиг от 195 млн. лв. в „Пътнически превози“ за ремонт и текущо поддържане на подвижния състав. Не стигат и средствата за закупуване на нов подвижен състав.

Има недостиг от 109 млн.лв. за съфинансиране на всички железопътни проекти в ОП „Транспорт“ и този финансов ресурс не е бил предвиден в бюджета.

По публичната програма за регионите транспортното министерство има проект за интермодален терминал във Варна за 15 млн. лева. Поради неправилно планиране до 15 септември няма как да се подпише договор и процедурата ще бъде прекратена, каза тя.

Липса на стратегия, приемственост и работа „на парче“ е установил служебният кабинет във връзка с въвеждането на електронно управление. Според служебния транспортен министър от събрани до момента данни излизало, че за това вече са похарчени около 400 млн. лева – от държавния бюджет и ОП „Административен капацитет“.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още