IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията ще получи 15 млн. долара от САЩ за инфраструктурни проекти

Десетки бивши военни поделения могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, смята министърът на отбраната

17:49 | 24.01.15 г. 22
Армията ще получи 15 млн. долара от САЩ за инфраструктурни проекти

Българската армия ще получи 15 млн. долара от правителството на САЩ до края на годината, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му средствата ще бъдат предназначени за инвестиции като ремонта на полигона в Ново село, летището в Безмер и други инфраструктурни проекти.

До края на годината България трябва да осигури шест 3D радара за охрана на въздушното пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към НАТО, посочи министърът.

Той уточни, че са договорени съвместни подготовки със войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

Министърът каза, че съставът на българската армия, който към момента наброява 29 хил. души, ще се модернизира и оптимизира съгласно стандартитие на НАТО.

Предстои до края на годината на южната граница да бъдат изпратени 180 военнослужещи, които да помагат логистически на МВР. Това ще стане след предварителна подготовка и обучение на военните, уточни Ненчев, цитиран от БТА.

Според него десетки сгради с отпаднала необходимост от бивши военни поделения в цялата страна биха могли да бъдат предоставени на Агенцията за бежанците. По думите му към момента подобно искане в Министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, за да покрият очакваните нужди.

Министърът съобщи, че общините, които искат да придобият военни имоти на своята територия, могат да ги получат само при категорични доказателства, че терените ще се ползват за публични цели и няма да бъдат преотдавани или продавани.

Той прогнозира, че се очаква постепенно увеличение на бюджета за отбрана, като до края на годината той ще нарасне с 2 процента и ще достигне до 77 млн. лв.

Във Велико Търново министърът на отбраната се срещна с областния управител Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Националния военен университет "Васил Левски". На срещата се е коментирала възможността Щабът на многонационалните сили на Югоизточна Европа да бъде базиран в НВУ "Васил Левски".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не е работен ден просто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ем какво да кажат? Най-много да цъфне сега бай стоян и да си каже дежурното какви червени *** сме, щом не харесваме политиката на нато или пък българофила да ни обясни как няколко хиляди емигранти ще се отразят чудесно на българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Кво става, 20 коментара и няма защитници на Западно-атлантическата идея. Сигурно много Виски са пили снощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Да не говорим, че 15 милиона струват две три по-стабилини къщички в Америка.Една що годе като за нашата черга е да речем 300 хиляди. Така, че тия милиончета са като бонбончета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
България да излиза от НАТО!Не им искаме кървавите пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 4
kane
преди 9 години
първо ни "съветват" как да си оправим страната и икономиката!После се оказва че тези съвети са били, за да ни обезсилят и скарат със всичките ни приятели и да ни разбият гражданското социално общество и икономикаИ сега след като са ни поставили на колене се гаврят с нас и искат да сме им "евтините *** на балканите", които ще оберат пешкира от всички негативи които причиняват!Сложиха ни бордНаложиха ни ембарго над руския пазарСъздадоха милиони бедстващи бягащи мирни хораИзбиха и избиват милиониНаложиха ни фашизмаНаложиха ни Валутния хомотЕС ни наложиха, сега и еврото ще ни набутатЗА ДА ЖИВЕЕМ ЗЛЕ!Съветват ни за трипълдаун икономиката, която НИКЪДЕ И НИКОГА не е работила с ниски плоски данъци и приходи които парализаират държавата и функциите и ... те създават куруопцията - те ни искат евтини и ни купуват за стотинки 15 милиона нищо струващи хартии на ФЕД печатницатаОблъчват ни за злото Ислямска държава и Руски бунтовници, а злото са ТЕУбииците са ТЕ фашистите от нато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Външния ни министър е ОСОБЕННО неприятен! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Акад. Георги Марков: "Нашите управляващи се препъват по два-три пъти в един и същи камък. За мен е грешка, че по проекта Южен поток с голямо закъснение тръгнаха да се молят в Брюксел да защитават националния ни интерес. България преживя унижение, тъй като Путин се отказа от Южен поток точно от Анкара. Геополитически в новата си история България се намира между Германия, Русия и Турция. Когато се въздига Руската империя, Османската империя залязва. Така се решава Източният въпрос и се възстановяват балканските държави, включително и България. За пръв път Русия и Турция застанаха на една позиция срещу България"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Акад. Георги Марков: Не разбирам защо САЩ унищожават българската армия"...Партизанщината продължава. На 19 май 1934 г. в манифеста е записано - трябва да сложим точка на този партизански разврат... И какво от това? Вижте докъде унижиха армията ни. Сега ще я направят 20 хил. души, като не знам колко от тях ще са чиновници. Защо, когато бяхме във Варшавския договор и Брежнев казваше, че България е съветският чук на Балканите, имахме силна армия. А сега, когато сме в НАТО, не разбирам, защо САЩ унищожават българската армия, сякаш не е съюзническа, а вражеска. И то с помощта на министър Николай Ненчев, който след Стамболийски е първият военен министър земеделец. БЗНС традиционно мрази офицерството. След министъра на икономиката, Ненчев е другият неподходящ. Да не говорим за външния министър Даниел Митов, който изобщо не е от кариератаи беше назначен от Държавния департамент на САЩ. Бойко Борисов един външен министър не може да избере. Пак продължаваме по същия начин -назначения отвън..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 9 години
Интересно ми е и да бяха минали руски самолети като *** е отказал как щеше да ги спре?и дали щеше да разбере че е минало нещо изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още