IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Аудиовидео Орфей", студия "Време" и агенцията "Музика" няма да се приватизират

Базата на дружествата може да послужи за изграждането на бъдещ младежки артцентър, каза министърът на култулата Вежди Рашидов

19:00 | 05.03.15 г.
"Аудиовидео Орфей", студия "Време" и агенцията "Музика" няма да се приватизират

Държавата се отказва от приватизацията на "Аудиовидео Орфей", студия "Време" и агенцията "Музика". До 15 дни ще завърши междуведомственото съгласуване на законопроекта за връщането им в забранителния списък за раздържавяване, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов пред депутатите от парламентарната комисия по културата и медиите.

Базата на дружествата може да послужи за изграждането на бъдещ младежки артцентър, който да е място за изява на артисти от всички изкуства, коментира Рашидов. Той обясни, че за центъра ще се използва и имот от 11 дка на Министерството на културата до Централния софийски затвор, където са били бившите военни студиа.

По думите на Рашидов “малко бутафория” ще помогне на развитието на културния туризъм. Световна практика е да се надграждат останки от старинни културни паметници, разбира се, с вкус и мярка, като се обозначават автентичните части и възстановките, посочи той по повод идеите за възстановяване на средновековна крепост на хълма Трапезица във Велико Търново. 

Премиерът Бойко Борисов е обещал средства, а вчера ангажимент е поел и президентът на Азербайджан Илхам Алиев при срещата си с министъра на културата, каза Рашидов.

За сградата на Класическата гимназия Рашидов коментира, че от утре започват нормални учебни занятия в ремонтираната сграда на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Според него оплакванията и протестите са преекспонирани и неоснователни.

Министърът каза още, че в бъдеще, ако сградата на ул. "Баба" се освободи, тя може да се превърне в общежитие за децата от страната, които учат в училищата по изкуствата в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още