IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България

Това е най-бързо развиващият се сектор от българската икономика

14:04 | 22.04.14 г. 6
Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България

Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. Това стана ясно на форум за развитието на индустрията.

По данни на бранша до три години направлението ще генерира до 2 млрд. лева оборот. Заради бързото развитие на сектора трябва да се подготви стратегия за развитието на тази индустрия, заяви Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

„Разкриването на нови работни места е от голямо значение в период на стагнация на икономиката“, заяви на форума вицепремиерът Даниела Бобева. Тя посочи, че за последните четири години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%. Годишно секторът генерира приходи за около половин милиард евро.

Секторът е нараснал с 40% през 2011 г. спрямо предходната година, а през 2012 г. - с 13 на сто. Това показва, че България е интересна дестинация за тази индустрия. Прогнозите за развитието й през тази и следващата година са оптимистични, допълни вицепремиерът.

Тя припомни на фирмите, че могат да ползват стимули от бюджета, ако кандидатстват с проекти към Националния иновационен фонд, също и при разкриването на работни места в общини с висока безработица.

Това е изключително перспективен сектор, който държавата ще насърчи, заяви заместник-министърът на икономиката Красин Димитров. Той допълни, че общо в аутсорсинг и IT индустрията работят 40 хил. души.

Димитров посочи, че с промени в Закона за насърчаване на инвестициите при издаването на сертификати за инвестиции от клас А и Б вече ще се обръща внимание освен на обема на инвестициите, и на броя на заетите лица. Освен това ще се обмислят варианти за предекспортно финансиране на компаниите.

Представители на бизнеса коментираха, че при насърчителните мерки прозрачността не е достатъчна, а, според тях, администрацията не работи достатъчно ефективно.

В отговор вицепремиерът обеща при обществените поръчки в бъдеще да бъдат обществено достъпни в интернет протоколите от заседанията на оценителните комисии, договорите и анексите към тях.

Заради необходимостта от обучени кадри за сектора Даниела Бобева съобщи, че през есента тръгват 10 пилотни проекта за въвеждане на дуалната система в професионалните училища.

Тя коментира пред журналисти, че правителството няма да прави стратегия за реиндустриализацията, а програма. За целта се е събрала работна група, която ще изчислява фискалния ефект от планираните мерки и очакваните ползи за икономиката.

За да има реиндустриализация, работната сила трябва да се пренасочи от хуманитарните науки към индустрията, иновациите и новите технологии, заяви Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
ilian900
преди 9 години
Доста фирми аутсорсват големите фирми. Има някаква нова фирма ОфисАнт Аутсорсинг ,знаете ли нещо за нея? Кажете ми нещо за нея ако знаете. Благодаря предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Не разбрах от цитираните думи на г-т Брашнаров как така държавата да стои далече от бизнеса (да приемем) и да осигулав "добро образование в сферите, където има търсене от бизнеса (с което е редно управляващите да се занимаят)". Как да се разбира - бизнесът стои настрани и чака с протегната ръка нужния брой и качество работещи, осигурине от държавата, която стои далече от бизнеса, а бизнесът не си мърда и пръста да образова и подготвя специалисти за свои цели, както става в цивилизованите държави? Нали знае точно този бизнес, че стои на "почетното" последно място в ЕС по такива разходи и такива за НИРД? Освен претенции кога бизнесът ще покаже нещо градивно и полезно за държавата? Друга тема е аутсордингът. Много подходяща форма за бизнес в развиващите се бананови държави. Но за нея ще пиша друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
А на мен ми се иска, едно изследване на така наречената *** общност, защото не всички принадлежат към нея!Толкова "***" ако ги облечеш в нормални дрехи и няма да ги разпознаеш, кой кой е.А ако пуснеш сред тях в техни дрехи Любен Дилов син и няма да го разпознаеш после! Абсолютен ***! От простите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ако някой може да мотивира и накара ромите да научат по 1-2 чужди езика ще се превърнем в световен лидер на аутсорсинга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
Ам`чи да ти кажа к`ва е разликата дали тези "заетите", ще работят в БГ или за същата компания, но в "бяла" държава. Разликата е, че у БГ-то ще получават 3-йно, че и повече, по-малко пари.Дето пък да харчосват в едни "техни" вериги....Голема далавера, няма що.Само при софтуера има някакъв баланс. Иначе "инвеститори"и "работодатели", бол. Примери също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
Да стоят далеч от насГеорги Брашнаров, председател на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании)Нашата индустрия расте само по причината, че държавата не ни е помагала. Затова единствената ни молба към тях е да стоят далеч от нас. Принципно нещата, които са необходими за ръст в индустрията, са: добро образование в сферите, където има търсене от бизнеса (с което е редно управляващите да се занимаят), добра данъчна политика (което го има) и добър обществен ред (какъвто няма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Аутсорсинга би трябвало да стане номер 1 приоритет за правителството, защото с най-малко инвестиции би могло да се създадат най-много относително добре платени работни места в България. Това което трябва да прави правителството е да подпомага обучението на чужди езици чрез различни програми. За тази цел има възможност да се използват и еврофондове по програма конкурентноспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още