IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Държавата трябваше да блокира активите на дружествата, свързани с КТБ

Регулаторните органи не са си свършили работата, категоричен е председателят на БСК

20:14 | 26.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Б. Данев: Държавата трябваше да блокира активите на дружествата, свързани с КТБ

"Когато се установи капиталовата дупка над 4,2 млрд. в КТБ – ако държавата беше взела тогава решение да блокира активите на всички дружества, свързани с КТБ и на практика съкредитори на банката, и по цялата верига, докато стигне реалните активи, нямаше да се получи това явление да се опразва банката и всички читави активи да се продават на безценица и с подставени лица. Така че, когато държавата взима решения за отнемане на лиценз, преди това трябва да мисли да променя законите, а не сега да се опитва да променя законите, за да може да навакса това, което беше в нейните ръце", каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в интервю за предаването „Нещо повече“. 

По отношение на появилия се инвеститор  LIC33, готов да закупи активите на Цветан Василев, Данев каза, че "това е една от големите измами, които се извършиха. Бих казал, че това е измамата на десетилетието, да не кажа най-голямата измама на прехода. За голямо съжаление, държавата не успя да защити своите интереси."

Данев беше категоричен, че регулаторните органи не са си свършили работата. "Банката е доведена до едно състояние, при което има едни кухи активи, те са прехвърлени на други дружества, които от своя страна са ги прехвърлили на трети дружества по веригата, т.е. даден е заем на фирма, която няма зад себе си никакви активи, тя пък е дала заем на друга фирма, която притежава активите или ще купи активите. Възможни са различни схеми на подобни операции. Спокойно можеше тези операции да бъдат предвидени и държавата да защити своето."

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocko
преди 8 години
Държавата както винаги реагира бавно и мудно и сякаш забравя да въведе превантивни мерки, които да попречат разграбването на откраднатите пари на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Каква държава , какви пет лева бе Данев.ДЪРЖАВАТА МОЖЕ И СЕГА ДА ДА РАЗБИЕ ТАЗИ ПРЕСТЪПНА СХЕМА НА ПРИДОБИВАНЕ НА ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ ОТ КВЕСТОРИТЕ АКТИВИ, КОИТО ДЛЪЖНИКА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПРЕХВЪРЛИ ЗА ЕДНО ПРОБИТО ЕВРО НА ДРУГАРЧЕТАТА СИ!Редно е БОРИСОВ вместо да се занима с ПРОИЗХОДА на това евро, да задейства КОМИСИЯТА КУШЛЕВ и наложи ВЪЗБРАНА на ДОКОЗАНАТА ВЕЧЕ СОБСТВЕНОСТ НА ЗАКУПЕНИТЕ ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ФИРМИ.На "ИНВЕСТИТОРИТЕ" Борисов може да върне платеното евро и да реши проблемите си с тях. ДА, ДА , АМА НЕ!Борисов не желае да си разваля отношенията си нито с Цветан , нито с неговите авери , а камо ли с НОВАТА УПРАВА на БТК в лицето на ЦАРСКИТЕ ЮПИТА - Милен Велчев и брат му Георги чийто тъст е небезизвестния СТЕНМАРК. СТЕНМАРК бе заместник на Огнян Дойнов и отговаря за външнотърговските фирми, които в момента са ПЕЧЕЛИВШИ , което става за сметка на губещата ДЪРЖАВАТА.От продажбата на БТК знаем колко е здрава връзката между БОЙКОВИЯ ЦАР и другаририте от ПГУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още