IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Пенков: Петър Москов "събира отбор" за тежки промени в здравеопазването

Заместник-министърът на здравеопазването смята, че трябва да се положат максимални усилия, за да се спрат негативните коментари на ЕК

15:34 | 03.05.15 г. 1
Б. Пенков: Петър Москов "събира отбор" за тежки промени в здравеопазването

Министърът на здравеопазването Петър Москов “събира отбор”, за да направи тежки промени в сектора, тъй като в докладите на Европейската комисия (ЕК) постоянно се посочва, че болничното здравеопазване в България е нискоефективно и неефикасно. Това заяви в ефира на “Хоризонт” заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му трябва да се положат максимални усилия тези заключения на ЕК да бъдат прекратени.

Според Пенков мястото на отстранения от поста директор на болница “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е в системата, пише БНР.

“Тепърва ще се създават структури и т.н. Ще се правят нови неща, така че принципно  на специалист като д-р Дечев мястото е в системата. Лично аз бих го използвал, безспорно”, коментира заместник-министърът.

Той смята, че очакваният финансов ефект от сливанията на близо 10 болници у нас ще дойде от опадането на почти 500 души от администрацията. Парите за тях пък ще бъдат насочени към лекарите и пациентите, коментира Пенков.

По думите му става дума за 10 болници със средно 40-50 души администрация.

“Това прави някъде разходи за фонд „Работна заплата“ около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка. Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, и то от можещи хора, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6, за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата като трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестяване. А това не е малък ресурс за болниците”, допълва Пенков.

Той отхвърли твърденията на д-р Дечо Дечев, че сливането на лечебните заведения има за цел извършването на подмолна приватизация на болници. Припомняме, че по-рано Дечев заяви, че някой има интерес да “прибере 4-те млн. лева от болница “Св. Иван Рилски”.

От своя страна заместник-министърът твърди, че болниците са в забранителния списък и са гръбнакът на здравеопазването, така че няма как да бъдат приватизирани.

“Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата, зад ъгъла. Изключено”, категоричен е той.  “Навремето отменяйки цялата глава за приватизация в здравеопазването, според мен, си направихме изключително лоша услуга. Трябваше да бъдат привлечени инвеститорите на базата на публично частно-партньорство, да инвестират в лечебни заведения, а не сега в момента всеки и да направят втора паралелна верига, частна. Стават 2 или 3 вериги в момента, които трябва да се финансират”.

По повод случая с малтретираното бебе и претовареността на акушерката, която от началото на годината е работила по повече от 240 часа месечно, въпреки че законовото ограничение е за 160 часа, Пенков обясни, че са стартирани засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
"...Министърът на здравеопазването Петър Москов събира отбор, за да направи тежки промени в сектора, тъй като в докладите на Европейската комисия (ЕК) постоянно се посочва, че болничното здравеопазване в България е нискоефективно и неефикасно..."*** с ***! Ей такива с лопата да ги ринеш по върховете на властта. Значи защото ЕК постоянно посочвала, че са некадърни и крадливи плашипутаци, та затова трябвало да се направи нещо.Не, че този народ изнемогва от ГЕНОЦИДА по всички възможни направления, като се почне от жалките пенсии и заплати и се стигне до здравната помощ, която ИЗОБЩО не отговаря на написаното в Конституцията.Време е да заиграе гьостерицата и тая нагла, проста и крадлива пасмина да бъде прогонена където й е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още