IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банско и Пампорово закриха сезона

Ръст от 8% на туристите отчетоха в края на ски сезона от Пампорово, 15% е ръстът на турските туристи в курорта

17:46 | 19.04.15 г.
Банско и Пампорово закриха сезона

Ръст на туристи от 8% отчетоха в края на сезона от „Пампорово” АД, съобщи bTV. Повишението е най-вече при посещаемостта на  гости от българския и балканските пазари.

„Въпреки много трудното начало и значително сложния край заради природните бедствия, закриваме сезона със 100% отворена ски зона. Тази зима беше с най-добрите условия за ски през последните няколко години. За нас това беше един изключително успешен сезон, предвид трудните обстоятелства, в които се намира държавата и европейската икономика”, похвали сеизпълнителният директор на дружеството, стопанисващо пистите и съоръженията Мариян Беляков. 

Във всичките ни курорти осезаемо се усети липсата на руски туристи, за сметка на това турският пазарен дял бележи ръст - 15% спрямо миналата година.

Лифтовете в Пампорово днес возят любителите на белите спортове на символична цена на дневната лифт карта от 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца по повод закриването на сезона.

Днес е и последният ден, в който всички писти в Банско ще работят. Сезонът беше удължен с една седмица заради подходящото време за ски. Туристическият бизнес определя изминалия сезон като стабилен.

„Много сме доволни от провеждането на Световната купа по ски. Така че бихме желали този сезон да се повтаря и в бъдеще такъв сезон”, коментира Иван Обрейков, изпълнителен директор на „ Юлен АД”.

През този сезон големите хотели разчитаха на групови посещения и намалиха цените, което доведе до по- слабо търсене на семейни хотели за зимна ваканция. Осезаема беше и липсата на руски туристи. „Бяха повечето от балканските страни, като се засилиха румънци, сърби, македонци и имахме голям ръст на турски туристи”, каза и Янка Рахова, която е собственик на хотел.

Днес лифтовете возиха любителите на белите спортове на символична цена   за закриването на зимния сезон.

И докато Банско и Пампорово изпращат туристите, любителите на ските могат да се възползват от още една седмица на пистите, осигурена им от Боровец, където сезонът се закрива следващата неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още