IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР одобри 10-те банки, желаещи да участват в програмата по плана "Юнкер"

Предстои партньорите по схемата да бъдат одобрени и от Европейската инвестиционна банка

18:24 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската банка за развитие (ББР) одобри 10 търговски банки за партньори в рамките на новата он-лендинг програма на ББР по плана „Юнкер“, съобщиха от банката в прессъобщение.

Това са Алианц Банк България, Българо-aмериканска кредитна банка, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Инвестбанк, обединените ОББ и СИБанк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д и Юробанк България.

Предстои партньорите по схемата да бъдат одобрени и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Средствата по програмата за индиректно финансиране на българския бизнес са осигурени от Българската банка за развитие и ЕИБ в рамките на Инвестиционния план за Европа.

Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании, които са клиенти на банките партньори по схемата. Кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., а Българската банка за развитие има готовност да поеме до 100% от риска по заемите.

Българските компании ще се ползват от възможността за дългосрочен достъп до финансирането, при максимален краен срок за погасяване до 2032 г,  а приложимият лихвен процент ще се формира от база 6M EURIBOR + надбавка от 2% до 4%. Така максималният лихвен процент по предоставен днес заем не би надхвърлял 3,7% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още