IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ е сключвал цесии за депозити на дъщерни дружества в КТБ

Средствата на енергийния холдинг и дружествата в структурата му в банката, обявена в несъстоятелност, са почти 139 млн. лева

17:48 | 26.05.15 г. 2
БЕХ е сключвал цесии за депозити на дъщерни дружества в КТБ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е сключил договори за цесии относно депозитите на две свои дъщерни дружества – ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Мини Марица – изток“, в Корпоративна търговска банка. Това съобщи от парламентарната трибуна енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Тя даде информация относно какви средства са имали дружествата с държавно участие, чиито принципал е енергийното министерство, в КТБ. Към 20 юни 2014 г. общият размер на паричните средства, които БЕХ и дъщерните му дружества имат в банката, са 138,8 млн. лева.

В началото на ноември 2014 година служебният министър Васил Щонов съобщи също по време на парламентарен контрол, че средствата на тези дружества са от порядъка на 159 млн. лева. Някои от тях – например „Мини Марица – изток“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, са нарушили законодателството и нетните им експозиции в КТБ са надхвърляли 25%.

Днес Петкова съобщи пред депутатите, че като цяло нетната експозиция на холдинговата структура не надвишава 25% от парите, които има, пише БТА. Нейните данни сочат, че общият размер на разплащателните сметки на БЕХ в КТБ е 44,7 млн. лева, а в резултат на цесиите с дъщерните дружества сумата е редуцирана до 14,2 млн. лева.

Към 20 юни 2014 година парите на АЕЦ „Козлодуй“ в банката са 4,6 млн. лева при лихвен процент от 1,25%, а на НЕК – 14,7 млн. лева в разплащателните сметки, като лихвите по различните сметки не надхвърля 2 на сто.

Към 20 юни 2014 година парите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в КТБ са 3,8 млн. лева. Според различните видове сметки лихвите варират от 0,7 до 4 процента годишно.

"Мини Марица Изток" ЕАД е имало в КТБ 223,7 хиляди лева, близо десет хиляди евро, както и 17 млн. лева по доверителни сметки в полза на Министерството на икономиката и енергетиката, съгласно концесионен договор за добив на лигнитни въглища.

"ТЕЦ Марица Изток 2" е имало в КТБ малко над един милион лева, съобщи още Петкова пред депутатите.

Газовата компания "Булгаргаз" е имала 16,5 млн. лева, 413 хиляди евро и равностойността на близо 170 хиляди долара. Те са депозирани според вида на сметките при лихва от 0,1 до 1,85 процента годишна лихва.

Парите на "Булгартрансгаз" в КТБ са над 30,7 млн. лева, над 5,5 млн. евро и близо десет милиона лева в щатски долари. Дружеството у имало едногодишни депозитни договори при 5,6% лихва. 

Случващото се с КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
БЕХ явно са поредните, след Иван Костов, които са облажили от преференциалните лихви на Цветан Василев-Фараона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
В тази статия нищо не се коментира по същество и схоластично се избягва въпроса: За колко, какъв е обема на паричната маса, срещу която са били размени тези вземания, под формата на депозити за 139.8 млн. лева.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още