IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БХК: Журналистите са независими и не могат да получават съвети от властта

Всяка полицейска сила, надвишаваща абсолютния минимум, е нарушение на правата на човека, настояват от защитната организация

23:57 | 26.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БХК: Журналистите са независими и не могат да получават съвети от властта

Журналистите и неправителствените организации са независими и не могат да получават съвети от властта, припомниха от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод изявлението на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Тази вечер, в обръщение пред БНТ и БНР Миков заяви :"Призовавам президента, всички институции и неправителствени организации за отговорно поведение в тази сложна ситуация. Обръщам се и към медиите, към журналистите, за отговорно поведение. Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението“.

Изявлението на Миков е по повод напрежението пред Народното събрание тази сутрин. 

От БХК обаче коментират, че препоръката как да се държат институциите, в допълнение към "помощта", поискана от полицията, може да ликвидира свободата на обществото."По-добре властта да не опитва да дава такива съвети", заявиха от организацията. 

"Що се отнася до използването на полицейска сила, напомняме, че съгласно българския закон и Европейската конвенция за правата на човека, единствено абсолютно необходимата сила е правомерна. Всяка полицейска сила, която надвишава абсолютния минимум, необходим за изпълнение на законните полицейски цели, е нарушение на правата на човека", се казва в официалното съобщение, публикувано на сайта на БХК. 

За такива нарушения се носи институционална и държавна съдебна отговорност, на национално, съответно, на европейско равнище, припомнят още от институцията и допълват, че има основание властта да премисли това, като се ползва от „помощта” на МВР срещу недоволната общественост.

По-рано Миков коментира и че "с днешните действия се поругава не само действието на Народното събрание, но и на народните представители, които бяха избрани преди месец и половина. Застрашава се животът и здравето им. Обърнах се към министъра на вътрешните работи за осигуряване на нормални условия за работа на Народното събрание".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Есхил
преди 10 години
Независимите журналисти единствено могат да получават пликове с пари, може и във валута, за изпълнена поръчка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 10 години
Поредно преекспонирано твърдение на БХК. Ако утре всички "независими медии" призоват на селски бунтове и вземат някои от бунтарите да ступат някой от БХК по повод примерно отношението им към ромите. Ще питат що полицията не ги е защитила.А иначе независими медии у нас няма. Кой зависи от групировката собственик /нали Инвестор ;)) /, кой от рекламодател, кой от политически приятел. Така че както през соца, трябва да се чете между редовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
polki
преди 10 години
комунистите отново искат да сложат наморник на журналистите ....................... нищо не са научили тези *** за всичките години които управляват България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Есхил
преди 10 години
Да , така е. Журналистите са длъжни да пишат само това , което е в полза на нашите най- големи приятели, независимо дали е истина или не! Те имат право да лъжат , но трябва да знаят кога и за какво, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още