IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Манолов: Няма да има фалирала банка

ПИБ няма никакви проблеми, заяви представителят на Асоциацията на банките във Фонда за гарантиране на влоговете

19:18 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бисер Манолов: Няма да има фалирала банка

Банките са стабилни и добре капитализирани, коментира за Bulgaria On Air Бисер Манолов, представител на Асоциацията на банките във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той допълни, че собственият ресурс на банките в момента е над 11 млрд. лева.

„Парите на хората в тези банки са гарантирани от държавата по европейско законодателство“, заяви финансистът и допълни, че това, което трябва да се направи в момента, е да се тушира паниката и това може да бъде направено от политиците.

На въпрос какво е състоянието на ПИБ в момента, Манолов посочи, че банката „няма никакви проблеми“. „Имат налични ресурси и при необходимост - и свеж ресурс“, заяви той.

Финансистът посочи, че банковата система у нас е от изключително консервативен тип, благодарение на който е оцеляла "без относителни сътресения по време на финансовата криза“. 

Манолов коментира и въпроса за стабилността на валутния борд, като посочи, че нивото на валутни резерви на БНБ в момента е на едно от исторически най-високите си нива – а именно 28 млрд. лева. Той поясни, че за да се атакува валутният борд, трябва да се вземе левов ресурс в рамките на милиарди и изрази съмнение да има банка, която да го направи.

По думите му няма никакво съмнение, че случващото в последните дни е „злонамерена атака“. „Нищо не предвиждаше такава реакция, включително ликвидността на КТБ“, коментира Манолов. Финансистът посочи, че не изключва случващото се да има и „политически генезис“.

Експертът допълни, че банките в момента действат изключително адекватно и знаят какво да направят, като най-важното по думите му е да се тушира паниката. Неговото мнение е, че "няма да има фалирала банка".

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още