IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетите на всички университетски болници ще бъдат увеличени с 2%

Надзорният съвет на НЗОК ще иска освобождаване на 30 млн. лв. от резерва на фонда за болнична помощ

18:03 | 27.04.15 г.
Бюджетите на всички университетски болници ще бъдат увеличени с 2%

Годишните бюджети на всички университетски болници и клиниките със спешни отделения ще бъдат увеличени с 2%. Здравните заведения, които отговарят и на двата критерия, ще получат увеличение от 3%. Това заяви на пресконференция във Варна подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

В морския град той се срещна с директори на лечебни заведения и инспектира териториалното поделение на Здравната каса, съобщи агенция Черно море.

Предложението за увеличение на годишните бюджети на болниците се очаква да бъде одобрено утре на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Ще се иска деблокиране на 30 млн. лв. от резерва на НЗОК за болничната помощ. Припомняме, че Българският лекарски съюз настоя да се освободят 60 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса и да се разпределят към болниците и лекарствата за онкоболните.

На надзорен съвет ще се коментира и хемодиализата да стане без лимити и да бъде изведена от бюджетите на болниците, като ще се заплаща централно. Същото ще бъде направено и с някои интензивни медицински процедури, като апаратната вентилация например. Тя ще бъде заплащана 100% по централен път.

„Пари за онкоболните и спешните пациенти има достатъчно и те не бива да се притесняват“, каза д-р Петров по повод изчерпаните лимити в онкоболниците. Той увери, че всички средства за медицински изделия и лекарства за домашно лечение на заведенията ще бъдат изплатени.

„На срещата с болничните директори ги посъветвах да си подредят приоритетите, ако не им достигат средствата. Някои хоспитализации, като тези по линия на плановия прием (за операции на стави например), могат да се отлагат във времето, още повече, че самите пациенти го правят. Болниците разполагат с 93-94% от миналогодишните си бюджети, освен това 10% от хоспитализациите са излишни и се правят от презастраховане“, каза още подуправителят на Здравната каса.

Той бе категоричен, че при добре подредени приоритети на болничните ръководства не би трябвало да има недостиг на пари за спешните пациенти и онкоболните.

По повод на забавеното пускане на аналози на спрени животоподдържащи лекарства за хронично болни д-р Петров сподели, че се обмислят мерки, сред които удължаване на предизвестието от фирмите доставчици при изтегляне на медикамента от пазара.

В системата на НЗОК не се планират съкращения, а увеличение на средните възнаграждения на персонала може да се постигне чрез свободните щатни бройки, каза още Димитър Петров. Той призна, че заради ниските заплати в системата има недостиг на медицински контрольори, медицински и IТ специалисти.

Новото ръководство на НЗОК ще търси решение срещу абсурда хората, работещи в обществената институция, да се водят държавни служители. Това създава сериозен дисбаланс в заплащането в рамките на системата и поставя ред ограничения. Нашата цел е всички наши служители да се водят на трудови договори, каза Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още