IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и синдикатите искат консултативен съвет към БНБ да работи по казуса КТБ

Подобен комитет ще заработи към работодателските и синдикалните организации

13:29 | 01.08.14 г.
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев се срещна с представители на работодателските и синдикалните организации. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с представители на работодателските и синдикалните организации. Снимка: БТА

Консултативен съвет към Управителя на БНБ, в който да се включват икономисти, представители на бизнеса и синдикати и който да помогне за решаването на проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ), са поискали организациите на работодателите и синдикатите по време на срещата им с президента Росен Плевнелиев.

Този съвет трябва да внесе повече доверие и експертност по отношение на решаването на проблемите в поставената под особен надзор банка, смятат организациите.

Идеята за подобен орган синдикалните и бизнес организациите лансираха още миналата седмица. Тогава те изпратиха открито писмо до президента, премиера, председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) и до парламентарно представените партии с исканията си.

Заради разделението на властите обаче президентът не може да създаде подобна институция, която да се меси в решенията на Централната банка. Затова поне засега се предвижда такъв комитет да бъде сформиран към синдикалните и работодателските организации, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след срещата.

Той обясни, че шестте организации целят намирането на работещо решение, което да помогне КТБ да отвори врати по-рано.

„Има различни варианти, работещо решение е и акционерите да участват в повишаването на капитала на банката. Ако няма желание да се запълни целият недостиг, който ние не знаем колко е, могат да се включат и големите вложители с депозити над 100 хил. евро“, коментира Велев.

Той посочи, че няма информация дали акционерите са се съгласили да участват в оздравяването на банката.

Двама вицепремиери в служебния кабинет

Президентът на КНСБ Пламен Димитров допълни, че президентът Росен Плевнелиев е уведомил синдикалните и работодателски организации, че гражданското общество ще има представители „на най-високо ниво“ в служебното правителство.

Предвижда се вицепремиерите да са двама, като те ще отговарят съответно за социалната и за финансовата политика. Те ще бъдат добре познати в обществото лица, уточни Димитров.

По отношение състава на целия служебен кабинет президентът Плевнелиев е уверил представителите на бизнеса и синдикатите, че министрите ще бъдат равноотдалечени от политическите партии и няма да има корпоративни зависимости.

Димитров каза още, че по време на срещата в Президентството е била обсъдена и промяна в закона за референдумите. Той не даде повече подробности за това какви искания са поставили синдикатите, но каза, че ще бъде сформирана работна група, която да изготви проект за поправките в текстовете.

В момента текат консултациите на Плевнелиев с парламентарно представените партии. Дискусията е заради актуализацията на държавния бюджет и бюджета на Здравната каса.

Всичко по темата за КТБ можете да проследите тук.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още