IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: България се нуждае от силно правителство след изборите

Новото управление трябва да започне дълго отлаганите реформи, за да се измъкнем от посткомунистическото блато, коментирал е премиерът пред чужди медии

21:01 | 30.09.14 г.
Близнашки: България се нуждае от силно правителство след изборите

България се нуждае от силно правителство след парламентарните избори в неделя, което да осъществи радикални реформи, целящи да измъкнат страната от "посткомунистическото блато".

Това е коментирал служебният премиер Георги Близнашки, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Близнашки е направил изявлението пред чуждестранни кореспонденти. "Нуждаем се от спешни, радикални реформи. Просто загубихме повече от година (при управлението на социалистите)", казал е премиерът.

"Затова ни трябва силно политическо управление, което да започне тези дълго отлагани реформи, понеже не можем, образно казано, да останем в посткомунистическото блато", казва той, като добавя, че се надява нов кабинет да може да бъде съставен до 20 октомври. По думите му трябва да предприемем тези тежки реформи, за да можем да се присъединим към другите бивши комунистически страни, които влязоха в Европейския съюз, постигайки ритмично устойчиво развитие.

Ройтерс отбелязва, че страната ни провежда трети вот през последните две години и допълва, че според резултатите от проучванията на общественото мнение ГЕРБ се очертават като победители, но едва ли ще успеят да съберат мнозинство за съставянето на самостоятелен кабинет.

България изостава от регионалните си партньори, включително и Румъния, заедно с която се присъединиха към ЕС през 2007 г. Правителствата в София не успяват да се справят с ширещата се корупция и организирана престъпност, посочва още агенцията. София трябва да намери решение и на нарастващия дефицит в енергийния сектор, да убеди Брюксел да отблокира средствата по две операционни програми, както и да реформира неефективните си здравна и образователна системи.

България се надява на скорошно нормализиране на отношенията между Русия и Запада, заявил е още премиерът на служебното правителство в отговор на въпрос на журналист от ИТАР-ТАСС. "Лично аз смятам, че колкото по-бързо се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре ще е за всички", посочва премиерът.

"Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, тъй като споделяме оценката на европейските ни колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация бяха неприемливи. Смятам обаче, че това е относително кратка криза, от която не би трябвало да се правят трайни изводи и заключения. Важно е максимално бързо да се намери взаимно приемливо решение и да се урегулира ситуацията”, казал е Близнашки.

Пой е подчертал, че поддържаме санкциите като част от общите усилия (на европейските държави) в търсене на споразумение между страните в конфликта. “Кризисната ситуация обаче не би трябвало да води до рязко влошаване на традиционно добрите ни двустранни отношения. Не бихме искали също обществото да се дели на русофили и русофоби, трябва да запазим добрите чувства между народите, макар политическото ръководство понякога да предприема действия, които ги застрашават", отбелязал е Близнашки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На въпрос за газопровода "Южен поток" той е потвърдил, че всички действия по проекта в България са преустановени, посочва още руската информационна агенция. "Ще следваме решенията на Европейската комисия, придържайки се към колективната гледна точка", каза премиерът.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още