IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки иска подкрепа от Станишев за еврокандидатурата на Кристалина Георгиева

Възможността българин да заеме един от ключовите постове в ЕС би повишила значително имиджа на страната ни, подчертава служебният премиер в писмо до Станишев

20:08 | 13.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Близнашки иска подкрепа от Станишев за еврокандидатурата на Кристалина Георгиева

Служебният премиер Георги Близнашки търси подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по външните въпроси от председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Близнашки е изпратил и специално писмо на Станишев, разпространено от правителствената пресслужба.

Още миналата седмица, когато обяви, че правителството номинира Георгиева не просто за комисар в новата ЕК, но и за върховен представител по външната политика, служебният премиер даде заявка, че ще потърси за съдействие бившия соцлидер.

Заради критиките си към кабинета „Орешарски“ настоящият служебен премиер беше изключен от столетницата, но с днешна дата призовава Станишев да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева.



„Като лидер на втората по големина партия в Европейския парламент Вие от личен опит знаете, че с досегашната си работа като член на Европейската комисия г-жа Георгиева е показала висок професионализъм и съпричастност към европейската идея“, пише Близнашки до Станишев в отвореното писмо.

Той изтъква, че възможността българин да заеме един от ключовите постове в Европейския съюз би повишила значително имиджа на страната ни и би и дала други възможности и поле на изява. Близнашки допълва, че този шанс не следва да бъде пропускан.

„Искрено вярвам, че като отговорен политик, български евродепутат и лидер на едно от големите политически семейства в Европейския съюз ще окажете нужната подкрепа за избирането на г-жа Георгиева на този значим европейски пост“, обръща се служебният премиер към председателя на ПЕС.

В писмото проф. Близнашки изразява готовност за диалог относно кандидатурата на Кристалина Георгиева, както и за приносa, който България може да има във формирането на силна и пълноценна обща външна политика на Европейския съюз.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Един жест който явно няма да бъде оценен от БСП. http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
върховен представител на Европейския съюз по външните въпроси кой ги измисля тези титли,бе? да си го кажат външен министър на ЕС. Абе в демократичния ЕС тези комисари, т.е. министри що не се избират пряко, а се назначават лобистки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още