IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева има идея процесът при купуване на лекарства да се електронизира

Работи се и за облекчаване на визовия режим за турските граждани, обясни вицепремиерът на форум в Хасково

18:50 | 04.11.13 г. 2
Бобева има идея процесът при купуване на лекарства да се електронизира

Автор: Диана Николова, Dnes.bg

Процесът на купуване на лекарства може да бъде електронизиран, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева по време на форум за развитието на бизнес средата, който се проведе в Хасково.

"Ние имаме по Закона за обществените поръчки 5 160 органа, от които голямата част са болници. Едната болница купува аспирина за 1 лев, а другата - за 2 лева. Познайте какво е това? Централни доставки чрез електронни търгове без да знаеш кой продава и кой обявява. Експертите твърдят, че между 20% и 30% от разходите за лекарства ще бъдат намалени, а от там ще се освободи ресурс, който може да направи чудеса в здравеопазването", посочи вицепремиерът по икономическото развитие.

Тя посочи и други мерки в посока електронизация, по които работи правителството. Една от тях е облекчаване на визовия режим за турските граждани.

"Нуждаем се от законодателни промени", категорична беше Бобева. В тази връзка в началото на декември ще стартира електронното подаване на документи за туристически визи. През миналата седмица са били проведени обучения в четирите турски града, където България има консулства.

По този начин ще бъде съкратен срокът за издаване на визи, надяват се от правителството. Въпросът за облекченото издаване на визи на бизнесмени от Турция бе повдигнат от Хасковската търговско-промишлена палата, която работи по проекти с 15 търговско-промишлени палати от южната ни съседка.

Друг проблем, с който правителството е започнал да се справя, е междуфирмената задлъжнялост, която е намаляла почти наполовина и в момента е около 36 милиарда лева, подчерта Даниела Бобева.

По думите й предстои съществено намаляване на административната тежест върху бизнеса от началото на следващата година. "Опитваме се да решим проблема с така наречената единна точка, т.е. към единния регистър на НАП и Статистиката да се присъедини и Агенцията по вписванията. Това ще създаде не само облекчения за бизнеса, но и възможност документите да се подават електронно", коментира Бобева.

Така България ще стане една от първите пет страни в Европейски съюз, въвела подобно облекчение за бизнеса.

Още новини от страната можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Няма какво да измисляте топлата вода, старата система на борсата нали поддържа закрити търгове, давайте направо през нея :) и смело! Само трябва да се промени малко правилника със сегмент Обществени поръчки.Че какво, където майтапа там и истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Защо чакат пак Атака да поеме инициатива да защитава хората, които не искат да си ваксинират децата!Крайно време е , самите министри да променят закона и да дадат правото на родителите за избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още