Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е непосилно скъпа за България

Цената, както и липсата на европейски стратегически инвеститор, са основни причини за отказа от проекта

България не може да си позволи цена от 10 милиарда евро за АЕЦ Белене, коментира министър-председателят Бойко Борисов, като поясни, че цена от около 6 милиарда евро плюс евентуален бъдещ заем от Русия за втората централа ще бъде непосилна за страната.

Още по темата

Борисов повтори, че няма да се строи втората централа и заради това, че не е намерен стратегически инвеститор от Европа. Така премиерът обобщи  мотивите за решението на правителството да прекрати строителството на АЕЦ Белене.

Той припомни, че за започването на проекта „Белене“ е взет и заем от 220 млн. евро, като само лихвите по него, плащани от правителството, са 102 млн. лв.

"При цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева", изчисли Борисов за „Белене“.

"Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари, няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България", подчерта премиерът.

Той припомни, че в момента се водят две дела - в Женева и в Париж, заведени съответно от българската и от руската страна по този проект и това води до изразходване на още средства. Към момента за проекта АЕЦ "Белене" са изразходвани 1,4 млрд. лева , имаме да плащаме и още 220 млн. евро към БНП "Париба", каза Борисов.

За  три години изплатените лихви по този кредит са 102 млн. лв., добави той.

Премиерът каза, че при разговора му с Владимир Путин е обсъждана именно тази тема, като по думите на Борисов Путин е обещал „дружески да се разделим по проекта „Белене“ и да продължим със строителството на „Южен поток“, в който участват и европейски компании. 

По план през декември 2015 г. трябва да започне първият етап от „Южен поток“, припомни Борисов. По думите му с участието в проекта България ще се превърне в газопреносен център на Балканите.

Борисов изрази надежда България да успее да договори и намаляване на цените на природния газ от Русия. Това също е било обсъждано в телефонния разговор с Владимир Путин.

Борисов посочи, че е решено да се доплатят още 140 млн. евро за вече готовия първи реактор на АЕЦ Белене и същевременно да започне процедура за това новият реактор да бъде монтиран на площадката на АЕЦ Козлодуй.

Министър-председателят прогнозира, че 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” може да заработи след 6-7 години. „Понеже от 20 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални”, каза Бойко Борисов.

Във връзка с въпрос за направеното от предишното правителство по проекта „Белене“ Борисов риторично попита защо, ако са искали да построят централата, не са започнали да го правят, за да стане процесът необратим.

Анкета

Одобрявате ли решението да се откажем от АЕЦ Белене?

Коментирай
Бойко Борисов потвърди излязлата вчера предварителна информация, че се предвижда на площадката да се строи газова централа и посочи, че ще се търси инвеститор за нея. 

На въпрос защо правителството не е изчакало доклада на британската банка - консултант по проекта, Борисов не отговори пряко, а само коментира, че „не бива да шикалкавим по този важен проект и да отлагаме решението за него“.

По статията работиха: автор Мая Цветкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
26
преди 5 години
бг не може да фалира пове4е тук копаем все по дълбоко и дълбоко тук не е имало висок стандарт така 4е ние сме си открай време в фалит тоест няма от къде да падаме защото не сме се издигали
0
 
1
 
25
преди 5 години
Няма профилна снимка
Вижте, не е виновен българският народ, оставете го на мира тоя нещастен народ. Ето - тук огромната част разбираме как ни цакат жестоко, но срещу националното предателство, облечено с власт, нищо не можеш да направиш. И така 20 години йес-менството е националната ни стратегия за развитие. Но и това не е до безкрай - на можеш да правиш грешки безкрай. И в даден момент ще преминем критичната граница - мисля, че с отказът от атомна енергетика вече я праминахме.
Вижте това:
Бойко Борисов 2011 г.: Ако се откажем от Белене, през 2020 ще се срути цялата икономика и държавата ще фалира. С доказателства ..........
http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk
0
 
3
 
24
stone kold до: Императорът
преди 5 години
един от любимците си ми тук, заедно с бате пешо, трейдъра и още няколко
2
 
0
 
23
преди 5 години
Е , едва ли *** и ББ са ни виновни с това, че ги търпим пък и си го избираме , втория.

Как се печелят избори - 20 лв на *** , 50 на турчин, останалите 5 мил ще си мълчат, На тях и 20 лв увеличение на мин. раб заплата за 10 години им е достатъчно.

На изчезване е този народ и няма изгледи да се вземе в ръце. Такава търпимост и еврен в концлагер, поставен в безизходица, няма!

Само не са почнали да ни взимат синовете за кръвен данък , да ни ч*кат жените и да им работим по 12 часа , 7 дни в седмицата.

Не знам до къде се шири тази търпимост в този народ. Търпимост към изчезване ...

Сега се говори,че сме договорили "приличн" цени за газа. Бас държа, че догодина към лятото ще имаме с 30-40% по-скъп газ. 1-во ще ни кажат, че е намалял, заради "Великите" дипломатически способности на ББ. След което, ще ни кажат че невероятно евтиния газ се покачва , като крайна наложителна мярка, за да не фалират компаниите.
1
 
1
 
22
преди 5 години
Няма профилна снимка
Как пък така се оказва, че лихвите по нашите заеми ще са 10- 12%, а в същото време, за целия останал свят, лихвите по заемите за такива обекти са 3 - 6 - 8%? И как така ще е изгодно да се строи реактор в Козлодуй и газова ЕЦ в Белене, при условие, че тепърва трябва да се правят нови проучвания, лицензии и прочие, да се строят и електропровод и инфраструктура и тръби за газ, че и да се дирят и пари....Всичко е ала бала или като се казва в един виц стара - "кравата пее и свири, коня само си отваря устата" -кой като му е изгодно,така да си го разбира

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 21 октомври