IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brain Drain - Източна Европа губи, Западна печели

Българските и румънските имигранти в Германия имат положителен нетен принос за местната икономика, констатира немски институт

17:23 | 30.12.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леонисия Докузова &ndash; медицинска сестра в болница в София и една от потенциалните емигрантки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Леонисия Докузова – медицинска сестра в болница в София и една от потенциалните емигрантки. Снимка: Ройтерс

Една лъскава и готова за нанасяне къща до болницата - на пръв поглед правителствата на Румъния и Унгария предлагат на новите лекари в Сфънту Георге доста голям комфорт. Причина за щедростта на обитавания също от много унгарци румънски град – опитът да се спре изтичането на мозъци от страна на лекарите към Западна Европа.

Изтичането на най-големите умове в чужбина засяга Източна Европа в продължение на години. А Румъния и България може да бъдат още по-засегнати от 1-и януари 2014 г. Тогава в Германия, Австрия и шест други европейски страни идва краят на последните ограничения за работа за българи и румънци, които по-богатите държави в ЕС наложиха заради страх от паническо бягство преди приемането на Букурещ и София през 2007 г., пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung.

От 1-и януари всеки румънски или български гражданин може да се установи навсякъде в ЕС, да работи, но също така и да има претенции върху системите за социална сигурност и пенсии. Чираци и студенти, преподаватели и специалисти, но и сезонни работници могат още от началото на 2012 г. да идват в Германия. Малко преди Коледа Институтът за пазара на труда и изследванията на заетостта (IAB), който е подчинена структура на Федералната агенция по заетостта, обобщи информацията си за намиращите се в Германия 360 000 българи и румънци. Изводът: Германия се е възползвала от имиграцията на българи и румънци - и то значително.

Наистина около една четвърт от живеещите в Берлин, Дуисбург или Дортмунд българи и румънци са безработни, много от тях получават и държавни помощи. Но това не е правило. Като цяло според IAB към средата на годината само 7,4 на сто от живеещите в Германия българи и румънци са без работа - така че равнището на безработица на тези имигранти е дори малко по-ниско от средното за Германия.

Имигриралите румънци и българи са предимно млади, малко над половината разполагат с професионално образование или са завършили университет. Те получават два пъти по-рядко детски надбавки спрямо други чужденци във Федералната република. Те рядко получават обезщетение за безработица или пенсия, но плащат доста в пенсионните и социалните фондове. Така под черта продължава да има „положителен нетен принос на мигрантите, живеещи в Германия“, пишат анализаторите на IAB.

Този принос ще се повиши, когато през 2014 г. още 100 000 – 180 000 румънци и българи ще дойдат в Германия. Също така благодарение на поляците, румънците и българите през 2012 г. „за първи път през последните 15 години в Германия има достатъчно имигранти, за да се компенсира застаряването на германците“, се казва и в анализ на Консултативния съвет по въпросите на интеграцията и миграцията.

Другата страна на монетата: В България от края на комунизма досега населението е намаляло с девет на сто до 7,4 милиона души, главно поради емиграцията. Румъния загуби близо четири милиона жители. Емигрантите си тръгват, защото стандартът на живот е много по-нисък, отколкото в Западна Европа или САЩ, и защото правителствата са корумпирани и икономиката не работи. Нищо от това не се е променило.

За разлика от Западна Европа, лекарите в Румъния са малко уважавани. Оборудването в болниците често е старо, лекарската заплата е по-ниска от 1000 евро на месец. А и доста често младите лекари трябва да "си откупят" доста скъпо своето работно място, както установява Елена Станку от Балканската мрежа на разследващите репортажи (BIRN). Едно лекарско място в малък румънски град струва около 15 000 евро под формата на подкуп. В по-голям град "се дължат" около 30 000 евро - разходи, които след това трябва да бъдат възстановени от пациентите. 

Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Привет на аборигените от Територията(бивша държава България)!Чета ви и ви се чудя на "акъла"- този закърнял анатомичен орган,който само ви пречи да ходите,без да паднете.Не можете и не можете да се отървете от "партийното мислене".Тази партия е лоша,ама,онази е добра,а ако не са двете,сега ще се пръкне нова...и всичко ще цъфне.Предполагам,че и кукловодите ви се чудят на на тоталното малоумие,което ви е обхванало.Вече 25 години ви водят за носа по елементарен начин и вие реагирате,като едноклетъчно в епруветка,по един и същ начин.Пущат ви една партия,след това друга,изреждат ги,отверем навреме ви подхвърлят "нови"....а реакцията си остава все така ***.Привет,аборигени!Продължавайте в същия дух.Бъдещето е пред вас,до пълното ви изчезване!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
я ми кажи как се правят целеви инвестиции? В смисъл-от държавата? В пазарна икономика. Иначе си прав-имаме нужда от промяна на манталитета-като начало шайката кандидат-емигранти, заедно с другата шайка реализирани емигранти да се засрамят и да почнат да поставят родината си и принципите на тая родина на първо място, а не да се продават за стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
СРавняването няма никакъв смисъл. Видяхме целеви инвестиции досега. Имаме нъжда от промяна на манталитета и огромни реформи в държавния и обществения апарат. Чак тогава може да помислим да вземаме дългове и да се сравняваме с проспериралитите държави живеещи на кредит. Няма как да скочиш от партера директно на антената на небостъргача. Точно това се мъчим да направим 25 години и точно за това не мърдаме и метър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3и можеш да си поиграеш с тая таблица-например да ги подредиш по големина на дълга спрямо БВП и да видиш кои държави са без дълг, кои са с голям дълг къде сме ние и т.н. Да не се окаже, че ако някой тръгне да дърпа дългове и ти емигрираш си отишъл в държава с по-голям дълг от колкото е българският:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
понеже няма кой да вземе в България дълг(говоря за нещо по-сериозно, нещо което да се вземе с някаква цел-например финансиране на дребният бизнес), да те успокоя-няма да стане, ще си седиш дома. Ако обаче което и да е правителство вземе пари и ги изхарчи целево-примерно-подобряване на инфраструктурата, създаване на програми за подобряване на икономическата среда в дългосрочен план(примерно-безлихвени кредити за производители-особено за малки производители), дори да не съм гласувал за това правителство ще ме спечелят за следващите избори. Пък ако ще и теб да те няма-аз ще съм тук, и тия дето са си купили примерно две крави с тия безлихвени кредити и те ще са тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
и къде си коментирал моята теза? Щото или аз още не съм изтрезнял или ти:) Я прочети първо твоят пост и после моя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
АКо почнете да вземате кредити "за да се оправим" аз лично ще направя всичко възможно за да се махна. Дългове се вземат не да "закърпиш положението" а да заздравиш основите които имаш. Т.е. кредити са стока не за бедните да си платят сметката за тока а за БОГАТИТЕ. Точно затова богатите получават и по-ниска лихва. Защото е почти 100% сигурно, че ще го върнат. В този смисъл трупането на дългове от КОЕ ДА Е наше правителство е ПЪЛНА глупост, защото реално парите изчезват и няма да има никакво подобрение. ГЕРБ срещу БСП няма никакъв смисъл да се спори защото политиката е общо взето една и съща, само дето вторите уж "развързаха" кесията, в която се оказва има само нови дългове, не и нещо реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Не съм погледнал аз опростенчески, а ти не си погледнал какво съм написал. Първо, не съм коментирал изобщо дали дълговете са нещо добро или лошо - просто констатирах ситуацията (без да давам оценка). Второ, с оглед на първото, само коментирах твоята теза, относно КОГА са напускали най-много хора, а именно, че дълговете вкарват времеви лаг и затова въпроса КОГА е доста безсмислен ако целта е да търсим причина в някое правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
опростенчески си погледнал нещата. Смяташ, че примерно ПЧИ нямат отношение към тоя процес на растеж ли? Освен това целият западен свят(с едно изключение-Германия) си движи икономиката благодарение на дългове. Не го представяй непременно като нещо лошо. ОСВЕН това-по никакъв начин не се отговаря на молбата ми-да се покаже кога са напускали хора, кога са се връщали, кога са се раждали повече или по-малко деца. Между другото логиката "не взимайте кредити, децата ни ще ги връщат" яко куца-кои деца? Те вече мият чинии на запад-ако нещо не променим(например-да вземем кредити, за да си оправим ***, при това осезаемо) няма да има деца да връщат нищо. А тезата на бгмана е типичен седесарски популизъм примесен с лозунгова логика-най-голям % скок при раждането на деца е имало при Станишев. И много ама много повече хора напуснаха по времето на ГЕРБ, ако и 2007г. да паднаха първите забрани. Ако не вярваш-да се разровя за статистика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Откакто има кредити това със засичането на времето хич не е проста работа защото с помощта на кредитите нещата могат да бъдат (сериозно) изместени във времето. Така например, подема през 2003 - 2008 беше период на масивно трупане на частни дългове. Това създаде усещане за просперитет, но като дойде време за плащане на дълговете и разширяването на пирамидата спря, нещата станаха съвсем други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още