IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК предлага четири варианта за изплащане на втора пенсия

Организацията настоява за запазване на капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб

13:16 | 31.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Българската стопанска камара (БСК) предлага четири варианта за изплащане на втора пенсия. Това се посочва в позиция на камарата относно предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

БСК настоява за запазване на капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб и за осигуряване на право на избор на осигурените лица относно начина на изплащане на втората им пенсия.

Българската стопанска камара посочва четири варианта за това - еднократно изтегляне на натрупаната сума в личната осигурителна партида; срочна пенсия (разсрочено плащане на месечна пенсия в размер и срок, определен от осигуреното лице) при запазване правото за наследяемост; пожизнена пенсия (т.е. отказ от личната партида и правото за наследяване) и прехвърляне на натрупаните в личната партида средства в общия пул, предлаган от МФ; смесен вариант – част от натрупаните средства да бъдат запазени в личната партида, а друга част да бъдат прехвърлени в общия пул.

Категорично не приемаме предлагания императивен, безалтернативен способ на задължително прехвърляне на средства от личната партида на осигуреното лице в УПФ (универсален пенсионен фонд), с което се отнемат осигурителни права. По този начин се отключват значителни негативни ефекти, посочва се в позицията на БСК. 

От камарата напомнят, че законопроектът не е обвързан с цялостна концепция за реформа в осигурителната система и няма оценка за въздействие, както предварително обсъждане на алтернативните варианти с представителните организации на засегнатите.

В същото време БСК отчита необходимостта от спешни промени в режима на допълнителното задължително осигуряване в УПФ. От там смятат, че са налице значими неотстраними дефекти, които правят невъзможно изплащането на определения размер на пожизнената пенсия при запазване на паралелните права за наследяване.

От работодателската организация подкрепят намеренията, стоящи зад част от предлаганите промени, свързани с укрепване на управлението на пенсионно-осигурителните дружества, детайлизиране на правилата и ограниченията за свързаност на акционерите и длъжностните лица, инвестиране на средствата, оценка на риска, усъвършенстване на надзора и др. В същото време от БСК подчертават, че по-голямата част от тези промени регламентират недопустими права на субективна и непрозрачна преценка на надзорния орган, въвеждат груб фискализъм (огромни завишения на санкциите и глобите за неясно формулирани и маловажни административни нарушения) и недопустима намеса в оперативната самостоятелност на пенсионните дружества.

БСК настоява за изцяло нов, алтернативен подход, осигуряващ пълно съответствие с изискванията на приложимото общо и специално право на ЕС и българското законодателство.

БСК настоява промените да се основават на следните общи принципи:

Запазване на капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб (лични партиди);

Разпределяне на отговорностите между осигуреното лице и пенсионния фонд;

Гарантирано право на осигурените лица на информираност относно последиците от един или друг вариант на ползване на натрупаните лични средства;

Осигуряване на свободен избор на осигурените лица между следните основни възможности:

- Еднократно изтегляне на натрупаната сума в осигурителната партида;

- Срочна пенсия - разсрочено изплащане на месечна пенсия в размер и срок, определени от правоимащите лица, при запазване правото за наследяемост;

- Пожизнена пенсия, респ. - отказ от лична партида и право за наследяване, и прехвърляне на натрупаните средства в общия пул на УПФ/ППФ за гарантиране на необходимия резерв за т.нар. „преживяемост“ на лицата, избрали този вариант;

- Смесен вариант – изплащане на пожизнена пенсия, съответстваща на прехвърлената част от личната партида в общия пул, и получаване на срочна пенсия и/или еднократно разплащане за сметка на оставащата сума.

Предложенията на асоциацията на пенсионните фондове, оповестени вчера, можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още