IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска Сметната палата да одитира Летище София

Социалистите са недоволни от финансовите резултати на дружеството

12:37 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БСП</em></p>

Снимка: БСП

БСП иска парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на "Летище София". Това съобщи на брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев и посочи, че са подготвили съответно проекторешение. Като аргумент социалистите посочиха ниската рентабилност и възвръщаемост на аеропорта, предаде БТА.

Бойчев каза, че в последните години българската държава инвестира стотици милиони в модернизацията и инфраструктурата, а в същото време се наблюдава изключително негативна тенденция във финансовите резултати на дружеството.

През миналата година от реализиран оборот над 118 млн. лева печалбата на „Летище София" е 5,6 млн. лева, отбеляза социалистът и посочи, че за 2007 г. печалбата е била близо 22 млн., а за 2008 г. - малко над 30 млн. лева.

По думите му дори в тежките кризисни 2009 и 2010 г. печалбата е била около 15 млн. лева. Бойчев добави, че в същото време ръководството на летището съобщава за значителен ръст на броя на полетите и на обслужените пътници, товари и пощенски пратки. 

От БСП са притеснени и от задълженията от близо 50 млн. лева на летищни оператори към аеропорта. Бойчев отбеляза, че ръководството на дружеството не предприема нищо по същество за събирането на тези средства.

Недопустимо е два месеца преди самата концесия да обявиш поръчки за над 2,2 млн. лева за три години напред, коментира Георги Свиленски (БСП). Той изреди скандални, по думите му, обществени поръчки, обявени от аеропорта - за доставка на строителни, ВиК- и електроматериали за поддръжка, за почистване на фасадите, за възстановяване с термопластична боя на маркировката на пистите, за нови снегорини. „Тези два милиона лева са предварително подарени на фирми, близки до мениджмънта на летището и управлението на държавата“, твърди той.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Гечев (БСП лява България) посочи, че правителството обявява концесия на летище "София" за 30 години при първоначална вноска 600 млн. лева и изчисли, че това означава по 20 млн. лева годишно.

Той постави въпроса как така правителството оценява, че след концесията печалбата на летището ще стане минимум 20 млн. лева, след като сега е над 5 млн. лева. По вашите сметки къде са поне по 15 млн. годишно, обърна се той към правителството. "Кой краде в момента от „Летище София" по 15 млн. лева по вашите сметки", попита Гечев и настоя за одит на Сметната палата в аеропорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още