IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага държавно предприятие да изкупува земеделската продукция

Дружеството ще организира борси и ще прави консерви, според проектозакон на социалистите

17:30 | 30.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавно предприятие да се занимава с изкупуване на земеделска продукция – това се предвижда в законопроект, по който БСП работи в момента.

Социалистите са обсъдили няколко разработени от тях законопроекта на изнесено заседание на парламентарната група в Правец, съобщи пресцентърът на социалистическата партия.

Според червените депутати освен да изкупува плодовете и зеленчуците, държавното предприятие ще се занимава и с тяхната преработка и продажба чрез мрежа от борси. Идеята е там всеки дребен фермер да има пряк достъп, с цел да се избегне веригата от прекупвачи.

Социалистите са обсъдили и втори законопроект, който засяга управлението на публичните предприятия (държавни и общински). Депутатите смятат, че със своя проект ще постигнат нов начин на управление и възможност фирмите да инвестират в разширяване на производство, услуги и търговия. С промените се премахват партийните квоти в управлението им. 

"Вземаме инициативата в свои ръце и престъпваме към действия. Повече държава в икономиката не може да бъде само лозунг. То става реалност. Трябва да сте наясно и да сте готови за огромната съпротива, която ще срещнат тези наши действия“, е заявила при представянето на проектите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Всички големи частни монополи, олигарси, както и едри арендатори на земеделски земи ще ни скочат. Всякакви платени говорители ще обясняват по телевизиите, че това е социализъм в действие. Ако някой се съмнява в правотата ни и ще се огъва пред този натиск, да си го каже отсега. Цялата група тръгваме ударно, никакви компромиси“, е допълнила тя.

В прессъобщението на БСП се казва, че депутатите са обсъдили общо четири „ударни закона в защита на дребния производител и малките фирми“. От пресцентъра на социалистическата партия обаче засега отказват да съобщят кои са другите два проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
Корни, Корни....блестяща идея! НЕ'кво планче, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
tnm
преди 7 години
Като чуя за държавно предприятие и веднага се сещам за ЗОП, а като се сетя за ЗОП, единствената мисъл, която ми минава през умната главица е - узаконена кражба, в особено големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още