IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е платила над 900 хил. лв. за нарушени човешки права през 2014 г.

Част от парите са дадени след осъдителни решения на съда в Страсбург, а друга – след сключени споразумения

16:16 | 03.01.15 г. 1
България е платила над 900 хил. лв. за нарушени човешки права през 2014 г.

Над 900 хил. лева обезщетения е платила България за нарушени човешки права за 2014 година, съобщи Нова телевизия. Една част от парите са дадени след осъдителни решения на съда в Страсбург, друга – след сключени споразумения в България.

Само за миналата година над 2400 души са потърсили Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да търсят обезщетение. От тях 643 молби са одобрени и чакат разглеждане.

В много от случаите обаче хората не са доволни от обезщетението, което предвижда българският съд, и отново стигат до Страсбург.

В репортажа се дава пример с Георги Георгиев, който е бил обвинен в опит за убийство на майка си. Въпреки че тя се отказала от обвиненията веднага, прокуратурата продължила да съди Георги. След няколко години дела и 519 дни в ареста обаче той бил изцяло оправдан от съда.

След оправдателната присъда Георги и адвокатът му Добрин Балчев са тръгнали по пътя към обезщетението. Съдят прокуратурата за това, че е поддържала обвинение, което не може да докаже.

„Факт е, че присъдената сума за 519 дни и обвинение за опит за убийство е 26 000 лева. За далеч по-леко обвинение, задържане за 96 часа ЕСПЧ присъжда 4500 евро”, казва адвокатът му.

Ако Георги и адвокатът му спечелят дело срещу България в Страсбург, обезщетението се плаща от джоба на всеки един данъкоплатец. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Бълха я ухапала България с тия няма и милион парици. Та това са джобни пари за някои от дембелите, които лежат на наш гръб. И дори по тяхна вина да са тия обезщетения, те никога няма да ги платят от собствения джоб. И няма земна сила, която да накара държавните ни институции да си свършат работата в съответствие с изискванията на Закона (какво беше това животно?).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още