IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в Европа по пазарен дял на промишлените пекарни

Българите консумират най-много хляб в Европа - 95 килограма годишно на човек

20:42 | 27.03.15 г.
България е първа в Европа по пазарен дял на промишлените пекарни

България е най-големият потребител на хляб в Европа (95 килограма годишно на човек) и е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87 на сто). Това показва проучване на Международната асоциация на промишлените хлебопроизводство (АIBI) за 2013 година, актуализирано през януари 2015 година по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което ще се състои от 13 до 16 април в Мадрид.

Според проучването, което включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно.

Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона.

Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година.

България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87 процента), следвана от Холандия (85 на сто) и Великобритания (80 на сто).

В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България (2,55 евро) има само в Русия (2 евро) и в Украйна (1,5 евро) Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час).

В проучването е посочено, че ситуацията в хлебопекарния сектор в България се е стабилизирала. В същото време хлебопекарите са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още