IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи по милион турски туристи годишно заради визовия проблем

През последната година България е посетена от около 300 хил. турски граждани

22:56 | 30.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
България губи по милион турски туристи годишно заради визовия проблем

България губи най-малко по 1 млн. турски туристи годишно заради проблема с визите, разкри съветникът по туризма в Министерството на културата в Турция Кемал Текканат по време на българо-турски семинар в Пампорово, в който участваха представители на туристическия бизнес от южната ни съседка.

Но проблемът с визите на гражданите от Турция остава и е сред основните теми на семинара.

Според Текканат през последната година в България са пристигнали около 300 хил. турски туристи, а 1,6 млн. българи са почивали в Турция. Той твърди, че близо 7 млн. туристи от Турция пътуват в чужбина и около 1 млн. биха дошли в България, ако не се сблъскваха с визовите проблеми.

По думите на Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД, през последните три години курортът се радва на 300% ръст на турските туристи. Той се превръща във все по-предпочитан от тях курорт. Според представителите на туристическия бизнес от съседната държава, този поток би бил още по-голям, ако отпаднат затрудненията с визовия режим. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още