IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия

Пазарът се разраства, показва проучване на Colliers International за Централна и Източна Европа

20:02 | 17.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Условията за позициониране на нови производствени мощности на автомобилната индустрия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) стават все по-привлекателни за производителите и доставчиците на автомобилни компоненти. Цената за труда е много ниска, а наличието на работна ръка става все по-голямо, колкото по на изток се гледа, а пазарът се разраства. Това показва проучване на Colliers International на автомобилната индустрия в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, България и Румъния.

Според доклада България и Чехия са най-привлекателни от страните в ЦИЕ, като дестинация за нови доставчици на автомобилни компоненти, въпреки че и останалите държави се характеризират с благоприятни условия.

Износът от този конкретен сегмент, като дял от общия, през 2015 г. в България е бил 4,7%, в Унгария 28%, в Словакия 34,6%, с увеличение на годишна база за региона приблизително 7,4% през периода 2010 – 2015 г., посочват от международната компания. 

Пренасочване към производството към електромобили

И в шестте страни от ЦИЕ е налице голям дял на продукция за автомобили с двигатели с вътрешно горене. Тази зависимост, характерна в най-голяма степен за Унгария и Словакия, вероятно ще наложи адресиране в краткосрочен план, с оглед на глобалната ориентация към производство на електромобили, посочват от Colliers, което според компанията ще създаде потенциал за възникване на допълнителни възможности за други доставчици. Като добър пример за това те дават фабриката за електромобилни батерии на Samsung SDI.

Основни фактори при избор на локация

За избора за позициониране на нови производствени мощности основно влияние оказва наличието и цената на работната сила, която е основно конкурентно предимство на ЦИЕ.

Квалификацията на кадрите по отношение на образование и умения е определена като изключително важна при избора на локация в Словакия и Унгария, както и в България.

Проучването на Colliers показва, че размерът на работните възнаграждения расте (между 7,9% и 14,1% в индустриалния сектор в региона през второто тримесечие на 2017 г.), тренд, който се очаква да се задържи през следващата година.

Разходи за труд на единица продукция (eвро/час) и ръст на годишна база в индустриалния сектор в Централна и Източна Европа

Влиянието на пазара на труда е от значение, като се има предвид, че безработицата в ЦИЕ е по-ниска в сравнение с предишни години (а в Чехия дори е с най-ниски стойности в целия ЕС – 2,9% по данни на Евростат).

От Colliers обаче предупреждават, че недостигът на кадри би бил пречка пред експанзията на компаниите.

„Това, което може да се превърне в предизвикателство е по-скоро наличието на работна сила, отколкото нейната цена. Казусът може да се разреши чрез образование и обучение – мерки, в тази насока са взети в различна степен в региона, както и частично чрез завръщане на емигриралите в Западна Европа граждани на ЦИЕ“, обяснява Марк Робинсън, специалист пазарни проучвания в Colliers.

Процент от компаниите - производителки, показващи недостигът на работна ръка като ограничение за увеличаване на производството

Предимствата на инфраструктура, данъци и такси

Данните от проучването показват, че свързаността на инфраструктурата е от особено значение за производителите.

Разстоянието на доставчиците от основните производители, които са позиционирани предимно в западната част на региона на ЦИЕ, е един от основните фактори при вземането на решения. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-високи са транспортните разходи и рискът от забавяне на доставките, отчитат инвеститорите.

Ниските данъци върху доходите на работниците, ще допринесат позитивно върху задържането им в региона, е друг извод от изследването на Colliers.

Инвеститорите отчитат, че за ЦИЕ са типични и ниските корпоративни данъци. Унгария е с най-малък корпоративен налог – 9%, след това е България с 10%. Липсата на съществен бюджетен дефицит, като цяло в региона, означава, че тази ситуация ще се запази, прогнозират в Colliers .

Условия за правене на бизнес

Автомобилните производители посочват, че като държави членки на ЕС, страните от ЦИЕ се характеризират с правни рамки, които ще им позволят благоприятни условия за развиване на бизнес и посочват, че те са се подобрили значително през годините.

Изследването на Colliers показва, че с най-добри резултати е Полша, която заема 24-то място (от 54-то преди 11 години). От 2006 г. Словакия е напреднала с 4 позиции до 33-то място, а Румъния от 78-мо място е класирана на 36-то място. България е на 39-то място и се предвижва с 23 позиции. От шестте страни от ЦИЕ Унгария се класира на последна позиция – 41-ва, но е много по-напред от други държави от ЕС.

Автомобилните предприемачи отчитат и устойчивостта на местната валута. Те са на мнение, че Словакия, която се разплаща с евро и България, която има фиксиран валутен курс на лева спрямо еврото, са най-стабилните като дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още