IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния подписаха декларация за регионално енергийно сътрудничество

В документа са посочени съвместните усилията за завършване на газовата връзка между двете страни

17:34 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теменужка Петкова и румънският й колега Андрей Геря. Снимка:<em> Министерството на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова и румънският й колега Андрей Геря. Снимка: Министерството на енергетиката

България и Румъния са подписали Декларация за регионално енергийно сътрудничество по време на съвместното заседание на правителствата на двете държави, което се проведе в Крайова.

В декларацията се посочва, че ще бъдат продължени съвместните усилия, свързани със завършването на газовата връзка между двете страни, реализацията на Вертикалния газов коридор, началото на строителството на ТАР, част от Южния газов коридор, както и развитието на местния енергиен потенциал, пишат от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Припомняме, че в сряда България и Румъния успяха да договорят изграждането на компресорна станция на румънския бряг, която ще позволи използването на пълния капацитет на тръбата.

Разчетите в момента са за годишни доставки от 1,5 млрд. куб. метра в посока България – Румъния, а в обратното направление – само 500 млн. куб. метра. Причината е по-ниското налягане на румънската газова мрежа, което ще бъде балансирано с компресорна станция.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова е запознала своя румънски колега Андрей Геря с хода на процедурата за намиране на инвеститор за блоковете „Терес“ и „Силистар“ в дълбоките води на Черно море.

На 18 април в Официалния вестник на ЕС беше публикувана обявата за набиране на оферти от потенциалните кандидати да проучат двата перспективни блока. Вчера Теменужка Петкова разкри пред журналисти, че към проектите има интерес от големи световни компании, но отказа да назове имената им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още