IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да спести 700 млн. евро от медиация по съдебни спорове

Държавите членки на ЕС биха спестили между 20 и 40 млрд. евро, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят с медиация

10:31 | 02.06.15 г.
България може да спести 700 млн. евро от медиация по съдебни спорове

България би спестила около 700 млн. евро, ако по гражданските и търговски спорове се провежда медиация и при 50% от случаите с медиация се постига споразумение, сочи проучване на Европейския парламент.

Общо държавите членки на Европейския съюз биха спестили между 20 и 40 млрд. евро, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят посредством медиация, сочи проучването, цитирано от БНР.

Въпреки това обаче само по 0,05% от всички граждански и търговски спорове в ЕС се провежда медиация.

За Европа медиациите са между няколкостотин и няколко хиляди за държава. Единствено за Италия те са над 140 хил.

Ако България реши, че иска да спести милиони, то трябва да се измени законодателството, коментира пред Националното радио заместник-председателят на Центъра за разрешаване на спорове Севделина Александрова.

По думите й Министерството на правосъдието вече е активно в тази насока и има работна група, която подготвя такива изменения.

Тя допълни, че от години медиатори и съдии полагат усилия, като промотират медиацията и образоват страните, но без законодателна регламентация броят на медиациите няма да скочи драстично. Вече има увеличение на случаитe, но с този темп ще ни трябват поне 20-30 години, допълни тя.

Според Александрова българите имат доверие в правосъдието, противно на всеобщата нагласа, че това не е така. „Първата стъпка, към която българинът прибягва при възникване на спор, е съдебната система, както и се доверява на съдиите, когато те препоръчат медиация“, обясни тя.

Целта в медиацията е всеки да получи това, което му е изгодно, каза още Александрова. По думите й в много от случаите и двете страни излизат доволни. Такъв пример са семейните спорове - една майка с медиация получава няколко пъти по-висока издръжка, а бащата – повече време с детето си, отколкото може да получи в съда.

При търговските спорове предимството е, че хората получават парите си веднага - може и да не са в пълен размер, но иначе рискът е да не ги получат никога, допълни експертът.

Според нея всички страни, които минат през медиация, си дават сметка колко полезна и успешна може да е тя. Магистратите в България също са запознати и подкрепящи медиацията.

Александрова отбеляза, че в закона трябва да се напише единствено, че по определени видове спорове (които предстои да бъдат уточнени за България), е необходимо страните да се срещнат веднъж и да опитат да проведат медиация. В Италия това дава 50% споразумения. Очакванията са и в България това да се получи.

В момента у нас предстои да се установи кои дела са с най-голямо обществено значение. Италианският опит сочи, че това са делата, които са най-много на брой, каза още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още