IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските служители ще бъдат командировани в ЕС при по-стриктни правила

Въвеждат се законодателни промени за защитата на работници, командировани в рамките на предоставянето на услуги в ЕС

16:57 | 05.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Министерството на труда и социалната политика предлага промени в Кодекса на труда, с които се разширява възможността за защита на правата на българските работници и служители, командировани в рамките на предоставянето на услуги в ЕС.

В предложението се уреждат случаите на командироване и изпращане от България в друга държава членка от ЕС, или в страна – член на Европейското икономическо пространство, както и на командироването или изпращането на работници от тези страни у нас.

В законопроекта се предвижда, че командироване или изпращане в рамките на предоставяне на услуги е възможно само при условие, че съществува трудово правоотношение между предприятието и работника или служителя за целия период на командироването или изпращането. 

Въвежда се още изискване работодателите да осигурят на българските командировани работници и служители най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава. Изискванията се отнасят до максималната продължителност на работата и минималната продължителност на почивката, минимален брой платени почивни дни, минимални ставки на заплащане, включително за извънреден труд.

Задължителните правила включват още условия за предлагане на работници за наемане на работа, в частност от предприятия за временна работа, изисквания за здраве и безопасност на работното място, защитни мерки при наемането на работа на бременни жени или родилки, деца и младежи, равно третиране на мъжете и жените и недопускане на дискриминация.

Предлага се да се премахне съществуващото изискване страните да уговарят поне същите минимални условия на работа като тези в приемащата държава, само когато командироването е за повече от 30 календарни дни. Според промените страните ще уговарят поне същите минимални условия независимо от продължителността на командировката. С премахването на сега съществуващото изискване се разширява и обхвата на социална закрила на командированите работници и служители.

С промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предлага платените от работодателя разходи за транспорт и настаняване да се изключат от облагаемия доход на командированите работници или служители. С предложението се урежда възможността на работници или служители, командировани или изпратени в България, да предявяват искове срещу своя работодател в случаите, в които са претърпели вреди, поради неспазване на минималните условията на работа.

Исковете ще могат да бъдат предявявани и след прекратяване на трудовото правоотношение.

Въвежда се и солидарна отговорност при веригите от доставчици на услуги, между изпълнителя и подизпълнителя за всички неизплатени възнаграждения на командированите или изпратените работници и служители. При възникване на спор, тези искове са подсъдни на съда по мястото, където работникът или служителят полага труда.

Предвижда се и закрила за работниците или служителите, които са предявили иск поради неспазване на минималните условия на работа. Те ще бъдат защитени от всякакво неблагоприятно третиране на това основание от техния работодател. Предоставя се също възможност на синдикалните организации и техните поделения, по искане на командированите или изпратените работници или служители, да ги представляват като пълномощници пред съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още