IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачева: Корупцията не може да пребори с един-единствен закон

Според правосъдния министър има разлика между „корупция“ и „корупционно рпестъпление“

09:27 | 18.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Корупцията няма как да бъде преборена с промени в един закон. Това мнение изказа в ефира на Нова телевизия министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Повод за гостуването ѝ бе провелият се вчера Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, по време на който политиците не успяха да постигнат съгласие относно това какъв точно да е бъдещият орган за борба с корупцията и кой да избира неговия ръководител. От ГЕРБ настояват шефът да се определя от Народното събрание, а БСП смята, че това трябва да прави президентът.

Социалистите и държавният глава държат това звено да има разследващи функции, а ГЕРБ са против. Цецка Цачева обаче е категорична, че шефът на новия антикорупционен орган трябва да се избира от депутатите.

„Този орган трябва да събира разпиляната в различни служби и звена информация и да я анализира. Необходима е единна информационна система, защото чрез нея по-лесно ще се разкриват престъпления”, заяви правосъдния министър.

Според Цачева друга нужна реформа в правосъдието е „разследването да отиде в следствието”. Именно това предвижда една от готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Така обвиненията на прокуратурата ще могат да издържат в съда”, смята още министърът на правосъдието. 

"Постигнахме максимален консенсус по всички тези, които бяха изложени. В този момент в НС има внесени два отделни законопроекта. Консултативният съвет със сегашното становище е закъснял във времето. Господин Радев държа да кажа, че подчерта, че не иска да взима страна", каза тя. "Обединихме се по необходимостта за комплексен подход и мерки - разкриване, разследване, противодействие. Тези фази няма как да бъдат в един закон. Те трябва да са в различни закони", добави Цачева. 

"Юристите и хората, които се занимаваме с точните съдържания на определени понятия, знаем какво е корупция и какво е корупционно престъпление - има разлика. Корупцията има различни форми на проява, някои от тях излизат извън рамките на престъпното действие. Не всяко нарушение е престъпление", обясни още Цачева. Водещият обаче така и не разбра разликата между корупция и корупционо престъпление и как може да има „корупция“, която да не е престъпление.

 "Искам да разбера има ли корумпирани политици, но това няма как да науча, ако питам прокуратурата с писмо", отговори тя на въпрос от водещия иска ли да научи кои хора от властта са взимали пари от фалиралата КТБ. Правосъдният министър обяви, че това може да стане само, ако има влязла в сила присъда.

Тя изтъкна след фалита на КТБ се правят много стъпки, включително промяна в законодателството, за да се предотвратят подобни казуси вбъдеще, но не конкретизира какви точно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Много обидно това театро за мислещите хора - да се разберем веднъж завинаги, че никой не му вярва! Но, ако смятате да го продължавате, искам да изкажа поне 2 съображения:1. Приемането на какъвто и да е нов орган при наличието на няколко вече съществуващи означава абдикация на последните - включително на Главния прокурор - да си гледат работата, за която им плащаме!2. И ако все пак се стигне до нови назначения - ръководителят на този нов орган трябва да бъде избиран директно от народа с мажоритарен вот - а не да е назначаван от едно или друго крило на мафията!...Тези неща отдавна са изяснени в цивилизования свят и има съответните добри практики... А, и още нещо - няма корупция, която да не е престъпление! Тази глупост ни я лансират, защото пишещите неработещи версии на закона се страхуват, че въпреки това той може да мине, а те да се окажат подсъдими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Права е Цачева, няма как с един единствен закон, особено, когато той се пише от хора в силен конфликт на интереси, как така да се самонакажат, няма да го направят. Корупцията се бори с морал и приложими закони, а при нашите морал няма как да има, след като всичко е опростаччено до безобразие и липсва всякакъв реален отпор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Хан Крум е доказал обратното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още