IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачева: Законът за противодействие на корупцията е приоритет за НС наесен

Правосъдният министър оцени мандата на ВСС като „труден“

10:37 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Законът за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще е приоритет за есенната сесия на Народното събрание. Финалното обсъждане предстои на 1 септември. Това обяви в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) правосъдният министър Цецка Цачева.

Предвидено е комисията, която ще проверява случаите на корупция да бъде колективен орган, избиран от Народното събрание, обясни тя новите моменти от законопроекта.

Според нея в проекта на левицата комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента.

Цачева обяви, че не би подкрепила такъв текст. В правителствения проект не се предвижда комисията да има разследващи функции, а само ще подава сигнал до компетентните институции, обясни още правосъдният министър. 

"Акцентирали сме върху антикорупционата стратегия, която е приета. Постарали сме да елиминираме спорните пунктове, които не срещнаха подкрепата на народните представители. Разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон“, допълни Цецка Цачева.

Тя поясни още, че председателят ще се избира по предложение на различните парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете на комисиите.

Цачева оцени мандата на ВСС като труден. „Има напрежение, на всички е известно. Дори с опит за свикване на извънредно заседание не се постигна това. Остана много малко от времето. До 3 октомври е мандатът на този състав.

По-голяма част от членовете са ясни. Има две кандидатури, предстои да видим“, добави министърът на правосъдието. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още