IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: След вика на улицата, е ред на демократичния вот

Направихме много за подобряване на публичността на работата, смята председателят на вече разпуснатото 41-то Народно събрание

10:32 | 14.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Депутатите от 41-то Народно събрание се събраха за последната си официална снимка пред сградата на парламента. Източник: БТА</p>

Депутатите от 41-то Народно събрание се събраха за последната си официална снимка пред сградата на парламента. Източник: БТА

Дойде времето 41-то Народно събрание да се разпусне и причината за това беше комплексна, коментира председателят Цецка Цачева в своята последна реч в мандата на този парламент. „Чухме представителите на парламентарните групи, които хвърляха вината за разпускането на управляващите, но смятам, че причината се дължи на сложния механизъм на демокрацията“, допълни още Цачева.

Неразбирането отприщи гнева на хората и ние всички бяхме изненадани от вика на хората по улицата, а сега чуваме различни искания и препоръки, но хората не отчитат, че в демокрацията едни искания се сблъскват с исканията на други групи от обществото, допълни още тя в последната си реч пред депутатите.

Единственото място на за тези сблъсъци е Народното събрание, убедена е Цецка Цачева и затова сега викът на улицата ще има смисъл, само ако се превърне в прозрачен вот. „След вика на народа, следва вотът на народа. Така демократичният механизъм ще бъде отново задвижен“, допълни тя.

Председателят на 41-тото Народно събрание даде и кратък отчет на свършената работа. Един от най-важните аспекти е подобряването на публичността на дейностите, извършвани в парламента. Изготвени са публични регистри как са гласували народните представители и за сътрудниците на депутатите и парламентарните сътрудници. 

Освен това заседанията се предават в реално време от сайта на парламента, отчете Цецка Цачева и допълни, че този парламент е успял да се пребори с проблема, измъчващ много парламенти преди това - гласуването с чужди карти. 

„Мандатът ни съвпадна с най-тежката криза в Европа, която беше на всяко ниво – социална, икономическа, криза на идеите“, обясни още тя. В такива условия са приети промени в изборното законодателство, извършена е реформа в администрацията и премахването на безконтролните бонуси, направени са редица стъпки за ограничаване на сивия сектор и увеличаването на приходите в хазната и други общо 560 закона и 568 решения.

Депутатите обаче не успяха да довършат работата си по важните законопроекти за училищното образование, както и промените в закона за водите.

Изготвени са 12 декларации, сред които по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста, отчете още Цецка Цачева. Статистиката за работата на този парламент показа още, че депутатите са гласували четири вота за недоверие и един за доверие към правителството, 489 пленарни заседания за парламентарен контрол и активна международна дейност, отчете тя преди да удари за последен път парламентарния звънец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Бойко и Цветанов ходеха до парламента само, за да правят шоу, а и за какво ни е парламент, ако той ще се напълни с анонимници като депутатите от ГЕРБ. Хайде някой да се опита да изброи 15 депутата от ГЕРБ Фидосова, Емо Фаса, Лъчо Мозъка и това са им най-известните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 11 години
То вотът и да е демократичен, няма избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
the architect
преди 11 години
въх че умна ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още