Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цената на едро на бутилираното олио скочи с 34% от началото на годината

Цената на едро на пакетираната захар обаче остава непроменена за същия период

Цената на едро в страната на олиото в бутилки от 1 литър е скочила спрямо началото на годината с 34%, сочат изнесени днес данни от Софийската стокова борса (ССБ). Докато през януари бутилка олио от 1 л по цени на едро е струвала средно 1,51 лв., то сега цената й е 2,03 лв*.

Цената на едро на маслодайния слънчоглед у нас (а и в Европа) бележи за периода от началото на годината досега приблизително същия ръст, т.е. докато през януари са се сключвали сделки за слънчоглед при 550 лв./т, то към момента в страната той се търгува при около 740 лв./т.

Цената на суровото олио в световен мащаб също расте, което зависи както от търсеното и предлаганото, така и от цената на маслодайния слънчоглед. Котировките на суровото олио на борсата в Ротердам към днешна дата достигнаха 1400 долара/т, което представлява скок от 44% спрямо началото на годината.

Друга основна хранителна стока обаче – захарта, почти не е променила цената си на едро у нас за последните месеци. Както в началото на годината, и сега цените на едро в страната на пакетираната захар от 1 кг са средно 1,1-1,2 лв./кг.

В същото време котироките на захарта на борсата в Лондон бележат ръст спрямо началото на годината с около 9%, като към днешна дата са 776 долара/т. През периода от март до септември обаче имаше спад на цените на захарта на международните борси, за кратко дори под 500 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС. 

По статията работи: автор Мая Цветкова
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия